Előző
Következő
új cikk

Belföld

Római-part - Tarlós beleegyezett a népszavazásba

nepszava.hu/MTI|2017. szept 11. 21:12, frissítve: 2017. szept 11. 22:07
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

A főpolgármester kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén, hogy budapesti szintű ügydöntő népszavazást tartsanak a római-parti védműről.

Tarlós István a köztévé hétfő esti műsorában elmondta: felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt, mert már nem szakmai vita folyik az ügyben, és a vita ma már nem kezelhető. Megjegyezte, a népszavazás kiírásáról szóló esetleges közgyűlési döntést a Kúria írhatja majd még felül.

A műsorvezető felidézte, hogy az Egyesület a Római-Partért a Facebook-oldalán olyan bejegyzést tett közzé, amelyben az olvasható: zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni a Római-parton 70 hektáron élőket. A hvg.hu lementette a bejegyzést:

 

Erre az Együtt úgy reagált, hogy ez a 30-as éveket idéző náci propaganda. 

Tarlós István kijelentette: amikor hallott az előbbiekről, akkor nála "betelt a pohár". Úgy fogalmazott: biztos benne, hogy a parton kellene a védművet megépíteni, de ha már ezt a "kártyát is bedobják", és rögtön el is kezdték "felpumpálni a dolgot", akkor legyen budapesti népszavazás. Erről majd a közgyűlés dönt szeptember 27-én. A főpolgármester megemlítette: nem tudja megállapítani, hogy "kik és milyen motivációval jöttek elő" az említett "eléggé visszataszító" mondattal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy esetleges budapesti szintű népszavazáson a problémában közvetlenül érintettek abszolút kisebbségbe kerülhetnek. Tarlós István rámutatott arra is: ha a népszavazás úgy dönt, hogy a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon húzódjon a védmű, akkor a 70 hektár védelem nélkül marad. Ha ez így lesz, akkor ezért a part menti nyomvonal ellen tiltakozó Lányi Andrásékat fogja utóbb minden erkölcsi felelősség terhelni - mondta. Tarlós István elmondta, a szakvélemények 6:1 arányban a part menti változatot támogatják.

Lapunk augusztus végén írta meg, hogy a budapestiek elsöprő többsége népszavazással védené meg a Római-partot a mobilgáttól, már közvélemény-kutatás alapján is. Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke felhívja a figyelmet, hogy a megkérdezettek 57 százaléka által támogatott népszavazásra az egyetlen lehetőséget az Együtt és a Párbeszéd kezdeményezése jelenti. Ennek sikere érdekében előregisztrációs kampányt folytattak, amit augusztus végén már több, mint ötezren aláírtak. A megkérdezettek mindössze 11 százalék támogatná egyébként, hogy a Fővárosi Közgyűlés önállóan döntsön. A népszavazást támogatókon belül többségben vannak azok, akik egy III. kerületi népszavazást látnának indokoltnak, ennek a kikényszerítésére azonban nincs lehetőség, mivel az árvízvédelem a Fővárosi Önkormányzat hatásköre. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!