Előző
Következő
új cikk

Külföld

Orbán világos üzenetet kapott Merkeltől

nepszava.hu|2017. szept 12. 08:53
[A+ A-]

Május végén találkoztak a NATO csúcsértekezletén. FOTÓ: THIERRY CHARLIER / POOL / AFP

„Nem elfogadható, hogy egy kormány azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete” – üzent egyértelműen a menekültügyben még mindig ellenálló magyar kormánynak Angela Merkel német kancellár a Berliner Zeitungnak adott, kedden megjelent interjúban - ídézi a Magyar Nemzet.

Merkel szerint az EU-nak mindenképpen új menekültügyi rendszert kell kidolgoznia, amely válságállóbb kell legyen, mint a korábbi. A kancellár az ezzel kapcsolatos ellenérzésekről azt mondta: már csak három vagy négy ország van a 28 tagállam közt, amely egyértelműen elutasítja a menedékkérők elosztását a szolidaritási elv alapján. Az Európai Bíróság múlt szerdai, a kvótaügyben hozott ítélete után szerinte már a szlovák miniszterelnök, Robert Fico is azok köz tartozik, akik „kifejezték hajlandóságukat” ezzel kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e zárni Magyarországot az EU-ból, ha mégsem hajtja végre az Európai Bíróság ítéletét, Merkel azt mondta: számára Európa a jog térsége, ezért ez a legalapvetőbb kérdéseket érinti. „Az októberi Európai Tanácson beszélnünk kell erről” – üzent a magyar miniszterelnöknek is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!