Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Nem tudjuk, szennyezett-e Budapest levegője

Népszava|2017. szept 12. 11:48, frissítve: 2017. szept 12. 20:54
[A+ A-]

Adatok híján nem tudhatjuk, mikor kell különösen vigyázni. A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock

Budapest egyetlen mérőállomásáról sem érkeznek légszennyezettségi adatok augusztus 18-a óta a Levegő Munkacsoport honlapjának írása szerint. A civil szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy 25 napja a 12 automata mérőállomás egyikétől se juthatnak semmiféle adathoz a fővárosi levegő minőségéről sem a hivatalos szervek, sem az állampolgárok, sem civil szervezetek.

Szükség esetén az önkormányzat se tud intézkedéseket hozni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatta a környezetvédő szervezetet, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjánál történt meghibásodás.

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A múltban sem volt ritka, hogy egyes mérőállomások hosszabb-rövidebb ideig nem szolgáltattak adatot, a mostani leállás azonban példátlan, ahogyan az is, hogy semmiféle információ nem érhető el sem a leállás pontos okáról, sem arról, hogy mikortól várhatók ismét adatok.

„Magyarországon évente több mint 14 000 ember veszti idő előtt életét a légszennyezettség miatt. A megbízható mérőhálózat alapvető fontosságú a lakosság tájékoztatása, a szmogriadó különböző fokozatainak elrendelése és egyes forgalomvonzó beruházások engedélyezése szempontjából" – jelentette ki Lukács András.

A Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: az Európai Bizottság 2010 óta folytat kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a magas légköri környezetszennyezés miatt, azóta folyik a "labdázás" a kormány és Brüsszel között. A helyzet annál is elgondolkodtatóbb - mondta Lukács András - mert nem régen adták át a 100 millió forintos új, svájci légszennyezésmérőt, azt, ami most nem szolgáltat adatokat.

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!