Előző
Következő
új cikk

Külföld

"Mindenütt borzalmak" - Megrendült a király Irma pusztításán (Fotók)

MTI|2017. szept 12. 16:22
[A+ A-]

FOTÓ: Vincent Jannink / ANP / AFP

Felmérhetetlen  pusztítást végzett az Irma hurrikán a karib-tengeri Szent Márton-sziget Hollandiához tartozó déli részén (Sint Maarten) - jelentette ki Vilmos Sándor holland király kedden a katasztrófa helyszínén.

"Mindenütt pusztítás és borzalmak, elég sok szörnyűséget láttam, de ehhez hasonlót még soha" - közölte a láthatólag megrendült uralkodó Sint Maarten fővárosában, Philipsburgban a holland közszolgálati televízióval. "A pusztítás mértéke meghalad minden képzeletet" - hangsúlyozta Vilmos Sándor, segítséget ígérve az újjáépítésre.

FOTÓ: GERBEN VAN ES / DUTCH DEFENSE MINISTRY / AFP

FOTÓ: GERBEN VAN ES / DUTCH DEFENSE MINISTRY / AFP

A király később két térségbeli holland külbirtokon, Saba és Sint Eustatius szigetén is látogatást tesz majd, amelyeken noha enyhébben, de szintén végigsöpört a  hurrikán. A holland vöröskereszt arról számolt be kedden, hogy becsléseik szerint az Irma nagyjából az egyharmadát elpusztította, a 90 százalékát pedig megrongálta a Sint Maartenen lévő épületeknek. "A kár nagyobb, mint korábban gondoltuk" - írta közleményében a szervezet, hozzátéve, hogy a sziget holland részén négy halálos áldozatról tudnak.

A helyszínen a holland hadsereg is jelen van, repülőgépekkel és hajókkal látják el a terület lakóit, ötszáz katona pedig rendfenntartói feladatokat végez. A Szent Márton-sziget területe 90 négyzetkilométer, és mintegy 77 ezren lakják. A sziget északi fele Franciaországhoz, a déli Hollandiához tartozik. Az Irma hétfőn trópusi viharrá mérséklődött az Egyesült Államok délkeleti részén.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!