Előző
Következő
új cikk

Külföld

„Nem akarunk háborút"

Népszava|2017. szept 13. 05:39
[A+ A-]

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet Fotó: AFP/Kena Betancur

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat fogadott el Észak-Koreával szemben, ám a büntető intézkedések közel sem olyan szigorúak, mint amilyeneket az Egyesült Államok korábban javasolt. A helyi idő szerint hétfő este elfogadott szankciók szabályozzák az észak-koreai olajimportot és a textilexportot. A nemzetközi közösség célja – mutat rá a BBC elemzése –, hogy a nukleáris programjával egyre nagyobb riadalmat keltő rezsimet megfosszák az olajból származó profittól, amelynek jelentős részét fegyverkezésre fordítja.

Az Egyesült Államok – amely kiemelten érintett a konfliktusban, hiszen Phenjan a közelmúltban azzal fenyegetőzött, hogy négy rakétát lő ki az USA csendes-óceáni külbirtoka, Guam irányába – szigorúbb szankciókat javasolt, köztük az olajimport teljes betiltását, ám Észak-Korea szövetségesei, Kína és Oroszország csupán az enyhébb szankciókba ment bele.

Az észak-koreai állami hírügynökségen, a KNCA-n dühös hangvételű közleményt adott ki a phenjani vezetés a szankciók hírére, és megfenyegette a nemzetközi közösséget, hogy ha túlzottan szigorú büntető intézkedéseket fogad el, „az Egyesült Államok megfizet”. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a szavazás utána hangsúlyozta, hogy a szankciók kivetése kényszerhelyzet. „Nem szolgált örömünkre, hogy újabb büntető intézkedéseket kellett életbe léptetnünk. Nem akarunk háborút”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!