Előző
Következő
új cikk

Sport

A bizalom volt a kosárlabdasiker titka

Népszava|2017. szept 13. 05:54
[A+ A-]

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 18 év után szerepelhetett újra Európa-bajnokságon. A szövetség elnöke, Szalay Ferenc elégedett.

- A kijutást követően milyen célokkal indultak el Kolozsvárra?

- Egy 5 éves felkészülési ciklus végére értünk most, viszont ennek 2 évvel ezelőtt már volt egy stációja. Akkor, ha a 2015-ös Eb előtt a selejtezőkben 2 ponttal többet dobunk a cseheknek, kijuthattunk volna. Már akkor látszott, ebben a válogatottban van tartás és erő, nem véletlenül álltunk neki ugyanezzel a gárdával a mostani Eb-felkészülésnek is. Az alapelvárás a csoportból való továbbjutás volt, s hogy a cseh,- illetve román együttest mindenképpen legyőzzük, ez sikerült is. Volt abban kisebb sportpolitikai munka egyébként, hogy Kolozsvár legyen a mi helyszínünk. Próbáltunk olyan helyzetet teremteni, hogy a román szövetség is belássa, mennyire jó lenne, ha ott szerepelhetnénk. Meg tudtuk beszélni, mindkét országnak jót tehet az, ha a magyar-román megmérettetés ott kerül sorra, láttuk is aztán, hogy majd 10 ezer ember volt jelen.

- Az eredmény mindenki számára nagy meglepetés volt, de önök mennyire hittek ebben a sikerben?

- Az egész alapja a bizalom. A kapitányokat érték támadások, de a szövetség úgy gondolta, ezek a szakemberek jók és pontosan tudják, mi a rájuk váró feladat, amelyet meg tudnak oldani. Mindkét kapitány élt ezzel a bizalommal, ez pedig átragadt a csapatra is. Mindenki tudta, hogy az alapcél az: szedjék fel a parkettát is, ha kell és küzdjenek, mert a kitartó munka meghozza a gyümölcsét. Itt is ez történt, bizalom, jó munka és jó csapat, ez volt a titka.

- Terveznek közös ünneplést?

- Értékelni fogjuk a történteket. A csapat tagjainak pedig meg fogjuk köszönni, hogy ilyen szép eredményt értek el. Azonban klubjaiknak is köszönettel tartozunk azonban, mert a válogatott eredménye mindig az egyesületekben folyó munkától függ. A válogatott kapcsán egyébként 16-18 játékos kezdte el a munkát, ebből Hanga Ádám és Rosco Allen Spanyolországban,- míg Perl Zoltán az olasz bajnokságban játszik, mindenki más a magyar bajnokságban erősödött, amely ebben a tekintetben jelentősen fejlődött, erősebb lett, a külföldön szereplő játékosaink pedig sokkal jobbak lettek. Kellenek azok a nagyon jó képességű emberek, mint Hanga, aki nélkül ez a válogatott nem tudott volna ennyire jól szerepelni, s Vojvoda Dávid, aki szintén nagyon sokat tett hozzá az eredményekhez, s természetesen még sokan mások is.

- Mik a további célok?

- Körülbelül 7-8 éve dolgozunk azon, hogy a kosárlabdában, mint sportágban a lehető legtöbb játékos legyen jelen, és egyre többen kedvet kapjanak hozzá. Kosárlabdacentrumot építettünk például Székesfehérvár mellett is, hogy a fiatalok felkészülését segíthessük. Jelenleg 8-10 olyan játékosunk van, akikre a későbbiekben lehet majd számítani. Mennyiségben megvagyunk, minőségben még dolgozni kell, de jó úton járunk.

- Vannak törekvések arra, hogy többet szerepeljenek kosármeccsek a televízióban?

- Az elmúlt években már komolyabb lehetőségeket kaptunk a tv-s közvetítések kapcsán. A mostani megállapodásunk még inkább kedvező, a pénteki napokon mindig látható lesz kosármeccs, illetve a női bajnokságból is havonta legalább 2 alkalommal lesz műsoron mérkőzés. Ebben is tettünk előrelépést, de ez az Eb-szerepléstől egyébként független. Nagyon fontos azért, hogy az eredményesség fényében, még inkább ránk terelődjön a figyelem. Nekünk ebből most építkeznünk kell, hisz ez a világ második legnépszerűbb sportága a labdarúgást követően.

- Mit szóltak a magyarok szurkolásához az Eb-n? Hogyan értékelné a hangulatot?

- Sokat jelentettek nekünk a magyar szurkolók. Az hangulat, ami a találkozókat jellemezte, meccsenként 8-10 pontot jelenthetett nekünk. Hihetetlen érzés az, amikor az ember válogatott sportolóként képviseli a hazáját, és érzi, rengeteg magyar ember áll mögötte, akik folyamatosan buzdítják őt. Ilyenkor a teljesítmény is javul. Ez össznemzeti örömünnep volt. Mindenki örült, és nagy a felelősségünk, hogy a jövőben megőrizzük azt a lendületet, ami most a kosárlabdát övezi.

Kovács Gyöngyike

Lájkoljon minket a Facebook-on is!