Előző
Következő
új cikk

Külföld

Mehetnek a kéksisakosok Ukrajnába

Népszava|2017. szept 13. 05:39
[A+ A-]

Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett abba, hogy ENSZ-békefenntartók érkezzenek Kelet-Ukrajnába, akik nemcsak a demarkációs vonal mentén tevékenykedhetnek majd, hanem a teljes konfliktusövezetben védelmezhetik az EBESZ-megfigyelőket – jelentette az AFP hírügynökség.

Ukrajna hosszú ideje sürgeti az ENSZ békefenntartók – sőt akár nemzetközi harci egységek – jelenlétét, de Oroszország mindeddig mereven elutasította a lehetőséget, majd később kizárólag a demarkációs vonal mentén való jelenlétükre bólintott rá. Putyin egy hétfői, Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetés után bólintott rá az ukrán igényre.

Petro Porosenko ukrán elnök azt kéri, hogy a békefenntartó ENSZ-csapatokban ne vegyenek részt orosz katonák. Pillanatnyilag mintegy 600 EBESZ-megfigyelő van jelen a konfliktusövezetben, hogy felügyelje a minszki békeegyezményt. A megállapodást ennek ellenére egyik fél sem tartja tiszteletben. A tűzszünetsértések mindennaposak, a német-francia közvetítéssel aláírt rendezési menetrend gyakorlatilag csak papíron létezik, a politikai rendezés meg sem kezdődött.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!