Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbánék szerint ők nem zsarolnak

Népszava-MTI információ|2017. szept 12. 21:23
[A+ A-]

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyal Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Nem közeledtek az álláspontok Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő budapesti munkamegbeszélésein. Magyarország továbbra is nemmel szavaz a szomszédos ország felvételére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD).

A belépés a tagok egyhangú voksolásához kötött, de Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt pénteken azt közölte: „a Mol horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartás” miatt mi nemmel szavazunk. Egy határvita miatt amúgy Szlovénia is ezzel fenyeget.

Kolinda Grabar-Kitarovic keddi tájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor magyar kormányfő és Áder János köztársasági elnök is biztosította arról, „nincs szó zsarolásról, csupán a befektetői környezet védelméről. Magyarország nem elégedett a Mol-INA-ügyben kialakult helyzettel, habár történtek előrelépések” - magyarázta az elnök asszony, aki úgy vélte, hogy Magyarország csak a saját üzleti érdekeit védi, mert az OECD nem politikai, hanem gazdasági szervezet.

Jelezte: a tárgyalásokról beszámol Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, és bízik abban, hogy a két ország csendes diplomáciai úton folytatja a kapcsolatok rendezését. "Nagyon fontos volt számomra az elmúlt években, hogy megkönnyítsem a kommunikációt Horvátország és Magyarország között, ezért megjegyeztem magyar barátaimnak, hogy az ilyen helyzetek nem segítenek a nyitott kérdések megoldásában" - hangsúlyozta Grabar-Kitarovic. Hozzáfűzte: reméli, hogy a tárgyalások a megbékélés szándékának szellemében folynak majd. Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kijelentette: a vitás kérdésekben „a magyar miniszterelnök és a horvát köztársasági elnök egyaránt megerősítette saját korábbi álláspontját”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!