Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Nő volt a viking hadvezér?

Népszava|2017. szept 14. 05:18
[A+ A-]

A kép illusztráció.

Egy évszázadig férfinak hitték a nagy viking hadvezért, de kiderül, hogy nő volt - adta hírül a hvg.hu. A 19. század végén Hjalmas Stolpe régész viking kori csontokra bukkant, és rögtön egy férfi maradványaiként azonosította, mivel harci felszereléssel és lovakkal temették el. Az Uppsala Egyetem régészei most megállapították, hogy a hadvezér nő volt. Először az az oszteológiai, vagyis csonttani vizsgálat mutatott erre, aztán a DNS-vizsgálat megerősítette, hogy a maradványok valóban egy női harcostól származnak.

A csontok mellett találtak egy kardot, egy baltát, egy dárdát, nyilakat, kést, pajzsokat és két lovat. Az ölében egy olyan társasjátékot találtak, amelyen kipróbálhatta a különböző harci taktikákat és stratégiákat, amiből arra következtettek, hogy befolyásos katonai vezető volt. A régészek azt mondjak, hogy nagy valószínűséggel megtervezte, vezette a csatákat, és részt is vett bennük.

*Több mint ezeréves, remek állapotban megmaradt viking kardot talált egy vadász Norvégiában. Einar Ambakk rénszarvasvadász egy kőhalomból kiálló barna tárgyra bukkant, amikor társaival rénszarvasok nyomát követték Reinheimenben. Ambakk először azt hitte, hogy rozsdás vasrúdra lelt, de amikor kihúzta, kiderült, valódi kard. A fegyvert 1640 méteres tengerszint feletti magasságon találták meg.

Lars Holger Pilo régész szerint különleges, hogy a több mint ezer éve a felszínen lévő ereklyét eddig nem vették észre. Az emberek eddig valószínűleg nem közelítették meg az omladékot, távolról pedig nem látszott a kard. „Maga a környezet is különleges. Milyen viking hagyja legféltettebb tárgyát a hegyen? A tulajdonos valószínűleg eltűnt vagy elveszítette kardját. Talán elhagyta és máshol halt meg, például egy hóviharban” – tette hozzá Pilo.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!