Előző
Következő
új cikk

Belföld

Éretlenek és érthetetlenek

Népszava|2017. szept 14. 05:17
[A+ A-]

Forrás: BHRG

Nem úgy fordítja a fejét? Furcsán emeli a lábát? Nem szimmetrikus a kézmozgása? Nem egyszer még a tapasztalt védőnőt is megtéveszthetik a látottak, és a „majd kinövi” mondattal intézik el a dolgot. Pedig gyakran súlyos gondok húzódhatnak meg a háttérben, amelyek később még komolyabb következményekhez vezethetnek. Az eltérő fejlődésű gyerekek problémáit gyakran csak későn fedezik fel. A baj ugyanis nem mindig ismerhető fel azonnal. Olyan, nem túl látványos tünetek jelentkezhetnek, amit a laikus szülő talán észre sem vesz. Ahhoz, hogy a korai fejlődési problémával küszködő apróságok behozzák lemaradásukat, utolérjék társaikat, problémaspecifikus, szakszerű vizsgálatokra és olyan terápiákra van szükségük, melyek hiányosságaik pótlását, idegrendszerük érési folyamatainak megindulását segítik elő. Ezért is fontos a gyakorlati tapasztalatok és tünetészlelés minél szélesebb körben történő elterjesztése.

A BHRG Alapítvány októberi konferenciáján éppen ezek a kérdések állnak a középpontban. Gazdag szakmai program és nemzetközi hírű előadók segítenek a gyermekellátásban dolgozó szakemberek továbbképzésében, szemléletük formálásában. Az immár 6. ilyen fórumra elsősorban gyógypedagógusok, védőnők, gyógytornászok, fejlesztő pedagógusok, pszichológusok, óvónők, gyermekorvosok, konduktorok, terapeuták jelentkeznek.

A civil szervezet elsődleges célja a korai fejlődési eltérések felismerése, mikor azok még jó eséllyel korrigálhatók. Két központjukban évente 6-700 koraszülött, megkésett beszéd- és mozgásfejlődésű, hiperaktív, autista, figyelemzavaros és iskola éretlen gyerek kap egyéni és csoportos ellátást.

A neuro- és szenzomotoros állapot- és mozgásvizsgálat már több ezer gyermeknél segített rámutatni az eltérő fejlődés okára, az Alapítvány egykori megalapítója, Lakatos Katalin által kifejlesztett és szabadalmaztatott TSMT és hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika (HRG módszer) pedig több mint tízezer családnak hozott segítséget.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!