Előző
Következő
új cikk

Külföld

A Hezbollah már győztest hirdetett Szíriában

Népszava|2017. szept 14. 05:40
[A+ A-]

Győzelmi nyilatkozatot adott ki a libanoni terrorszervezet, a Hezbollah. A szíriai háborúban a Bassar el-Aszad elnök oldalán harcoló síita radikálisok kedden este bejelentették a damaszkuszi rezsim győzelmét, írta a Reuters hírügynökség. Nasszan Hasszán Hezbollah vezető egy vallási ünnepen beszélt a győzelemről, úgy értékelte, hogy a háborúnak vége, már csupán elszigetelten kell egy-egy csatát megvívni Szíria teljes felszabadításához, számolt be a Hezbollah vezér szónoklatáról az al-Akhbar libanoni lap alapján a brit hírügynökség.

Aszad elnök első számú külföldi támogatója, Oroszország ugyancsak jelentős harci sikerekről beszél, állítva. az ország területének 85 százaléka fölött visszaszerezte az ellenőrzést a központi szíriai kormány.

A londoni székhelyű szír emigráns szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, amely számos helyi aktivistával dolgozik, kevésbé derűlátó. Információi szerint Aszad csapatai nem az ország 85, csupán 48 százalékát tisztították meg az iszlamista terrorcsoportoktól.

A moszkvai védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint Aszad elnök kedden Damaszkuszban fogadta Szergej Sojgu orosz hadügyminisztert, akivel a további katonai együttműködésről egyeztetett az Iszlám Állam fölötti végleges győzelem érdekében.

Oroszország 2015 szeptemberében lépett be a szíriai háborúba Aszad elnök oldalán. Elsősorban az orosz katonai és haditechnikai támogatásnak köszönhetőek a rezsim győzelmei, az, hogy nem csak az Iszlám Állam, hanem más, terror és mérsékelt lázadócsoportokat egyaránt kiszorítottak vagy megsemmisítettek. Sojgu damaszkuszi látogatása vélhetően annak köszönhető, hogy múlt héten nagy jelentőségű katonai győzelmet könyvelhettek el az orosz légierő által támogatott szír kormánycsapatok Deir Ezzornál. A várost a dzsihádisták tartották megszállva három éven át és 90 ezer civil rekedt a településen. Múlt csütörtökön azonban megérkezett a városba az első, 40 kamionnyi humanitárius segély is.

Aszad rezsimje valóban a győzelem küszöbén áll. Az Iszlám Állam szíriai fővárosának végleges felszabadítása küszöbön áll – itt a nyugati koalíció támogatását élvező egyesült kurd-arab csapatok harcolnak. A szélsőséges iszlamista csoportokkal egyre inkább összevegyülő felkelők azonban már elveszítették Amerika, az öbölmenti gazdag arab országok és Törökország támogatását, Damaszkusz mögött viszont változatlanul ott van Irán és Oroszország valamint a libanoni Hezbollah.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!