Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Visszarántotta az autógyártás az ipart

Népszava|2017. szept 14. 05:22
[A+ A-]

Fotó: Népszava

A tegnap pontosított statisztikai adatok is arról tanúskodnak, hogy - elsősorban a járműgyártás visszaesése miatt - a magyar ipar gyengélkedik. Az összkép vegyes: vannak jól teljesítő alágazatok, de a rendelésállomány egyelőre kedvezőtlenül alakul - közölte lapunkkal Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője annak kapcsán fejtette ki a véleményét, hogy a KSH tegnap közzétette második becslését.

Ebből kiderült, hogy az esztendő hetedik hónapjában az ipari termelés csak 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Júniushoz képest a csökkenés jelentős mértékű, 4,2 százalék volt. Kedvezőtlen az is, hogy két egymást követő hónapban negatív tartományban maradt az ipar éves teljesítménye. A jelentős visszaesésért elsősorban az egyébként húzóágazatnak tekintett autóipar a felelős: itt júliusban 7,9 százalékkal csökkent a teljesítmény. Az iparág kivitele még ennél is rosszabb képet mutat, 8,3 százalékkal esett vissza. Németh Dávid szerint most az a nagy kérdés: augusztusban folytatódott-e ez a kedvezőtlen ív, a lassulás tartós vagy csak átmeneti-e. Az autóiparban a nyár a szabadságolások időszaka. Ezért fontos kérdés az autóipar augusztusi teljesítménye.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az ipar összesített rendelésállománya csökkent, mégpedig éves szinten 2,9 százalékkal. Ez a jövőbeli teljesítményt is kedvezőtlenül érintheti. Ennek ellenére Németh Dávid a második félév egészében 4 és 5 százalék közötti bővülésre számít.

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!