Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Futni kell, mert várnak a kilométerek

Népszava|2017. szept 14. 05:47
[A+ A-]

Forrás: CineFest

Ha jön a késztetés, le kell futni a távot, akkor is, ha 246 kilométerről van szó. Mindenesetre így történt ez az eddig szinkronszínészként és kisjátékfilmesként ismert Simonyi Balázs dokumentumfilmjének öt szereplőjével, akik különböző indíttatásoktól vezérelve nekivágtak a Spartathlon-futóversenynek.

Egy francia férfi az enyhén értelmi sérült felnőtt fiával fut, miközben a felesége mintaszerűen követi őket autóval azért, hogy az összes megállóponton életet és kedvet leheljen beléjük. Egy német nő a hosszútávfutással próbálja csillapítani a gyászt, amelyet afelett érez, hogy elvesztette a fiát. Simonyi, aki szerepel is a filmjében, már az elején leszögezi: körülbelül tíz éve kezdett futni, leginkább azért, hogy oldódjon a depressziója, választ találjon a kérdéseire. Az Ultra mondanivalója a kitartás, egyedisége pedig az, hogy nagyon könnyen el lehet feledkezni arról, hogy ez egy dokumentumfilm. Nem tesz mást, mint a futás jeligére felvillant különböző sorsokat, közben pedig szép drónfelvételek mutatják az Athéntól Spártáig vezető szakaszokat, a versenyzők nem túlpoetizált küzdelmeit pedig közelik adják át.

„Szerencsés vagyok, hogy a hobbimat a munkámmal ötvözhettem, s a közhely is igaz: a filmes mindig magából indul ki” – mondta lapunknak a harminchét éves alkotó. „A film 55 millió forintos, nemzetközi viszonylatban közepesnek számító költségvetéssel készült, a magyar pénz aránya jelképes benne. Volt román partnerünk is, görög koproduceren keresztül pedig görög és finn tévécsatorna is támogatott minket a sokéves forgatás során” – summázta Simonyi Balázs a forgatási részleteket.

A tizenegy órája futó ultramarotonista, akire még egy teljes nap vár a versenyből, megjegyzi, hogy egyébként nem is élvezi, majd csak akkor lesz boldog, ha a végére ér. Az ilyen apró megjegyzésekért (ezekből és szentségelésekből akad bőven) érdemes megnézni az Ultrát, amelyen látszik, hogy az elkészítés legalább akkora erőkifejtést igényelt, mint a futás. És noha a szereplők közül többen nem, a forgatócsoport célba ért.

Infó:

Az HBO Europe és a SpeakEasyProject produkcióját szeptember 21-től országosan vetítik a mozik.

M. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!