Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ujhelyi: akadályozta az azeri ügy kivizsgálását a Fidesz

nepszava.hu|2017. szept 14. 17:04
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Ujhelyi István dr.

Felér egy beismerő vallomással az, ami az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén történt szerdán. Miközben a Fidesz átláthatóságról és tisztességről papol, addig a kormánypárt EP-képviselői sunyiban leszavazták, hogy az EP átfogó vizsgálatot indítson az azeri csúszópénzek ügyében - írta ki Ujhelyi István a Facebook-oldalán.

A szocialista EP-képviselő a közösségi oldalon azt írta: "Magam is aláírója voltam annak a módosító indítványnak, amely egy átfogó korrupcióellenes és emberi jogi jelentés részeként konkrét lépéseket fogalmazott meg az azeri pénzmosodáról szóló hírekkel kapcsolatban. 

A módosító javaslat előírja, hogy meg kell vizsgálni és a legszigorúbb ellenőrzésnek kell alávetni azokat a feltárt információkat, amelyek szerint európai döntéshozókat fizettek le az azeri vezetés tagjai. Jól tudjuk, hogy Orbán Viktor és a Fidesz meglehetősen sajátos baráti viszonyt ápol Azerbajdzsán politikai vezetésével, a sötét hátterű és sorsú pénzekből pedig tudhatóan Budapestre is jutott. Ezeknek a pénzmozgásoknak az útját és okát minden részletre kiterjedően ki kell vizsgálni. 

Azzal, hogy a Fidesz képviselői leszavazták ezt a módosító indítványt, a Jobbik politikusai pedig tartózkodtak, egyértelművé tették, hogy nem az átláthatóság és a tisztesség, hanem sajátos koalícióban a sötétség és korrupció oldalán állnak. Még szerencse, hogy az Európai Parlamentben többségben vannak az európai demokraták, így a Fidesz és a néppárti ellenkezéssel szemben is többségi támogatást kapott az azeri vizsgálat ügye, így remélhetőleg hamarosan érdemi válaszokat kapunk a felmerülő, súlyos kérdésekre - zárta bejegyzését Ujhelyi.

A módosító indítványt 578 szavazattal 19 ellenében - köztük a fideszes képviselők "nem" szavazatával - fogadta el a testület. A történtek nemcsak az MSZP alelnökének szúrtak szemet, de a Demokratikus Koalíció is úgy véli, az azeri baltás gyilkos kiengedése és az ezzel egy időben Azerbajdzsánból Magyarországra utalt, majd itt nyomtalanul eltűnt hétmillió dollár fényében érthető, de árulkodó a fideszes képviselők szavazata. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!