Előző
Következő
új cikk

Külföld

Politico: Brüsszel látszólag egyetért Orbánnal

Népszava|2017. szept 15. 11:22
[A+ A-]

Orbán megoldotta. FOTÓ: Tóth Gergő

Orbán Viktor környezete régóta azt igyekszik sugallni, hogy amikor az Európai Unió éppen nem a Soros-tervet hajtja végre, akkor a magyar miniszterelnök javaslatait követi. Érvelésük szerint a “migránsok” feltartóztatását célzó döntések Orbán intelmeit megfogadva születnek Brüsszelben. Hasonló véleményen vannak egyes EU diplomaták, akik az amerikai Politico hírportál brüsszeli kiadásának nyilatkoztak.

A cikk szerzője szerint a magyar kormányfő jó ideje szorgalmazza azokat a lépéseket, amelyeket az Unió csak nagy késéssel kezdett megvalósítani. Közéjük tartozik a külső határok megerősített védelme, az illegális bevándorlók gyors kitoloncolása, a civil szervezetek megregulázása és unión kívüli, afrikai menekülttáborok létrehozásának a támogatása. A Politico szerint Jean-Claude Juncker is Orbán néhány kezdeményezését ismételte meg az Unió helyzetéről elmondott szerdai beszédében. Az EU székhelyén dolgozó diplomaták és közösségi tisztviselők ezeket a lépéseket ugyanakkor a józan ész győzelmének nevezték azok után, hogy az elmúlt két évben milliós menekülthullám lepte el a kontinenst. A bizottsági elnök azt is leszögezte, hogy Európa nem zárja le a határait, továbbra is szolidáris marad a rászorulókkal.

A Politico kételkedik abban, hogy az Európai Bizottság végre tudja-e hajtatni Magyarországgal – és Szlovákiával – az EU Bíróságának az ítéletét. Ugyanakkor olyan véleményeket is idéz, amelyek szerint a magyar hatóságok az elmúlt években olyan döntéseket hoztak, amelyek nyíltan szembemennek a nemzetközi és európai joggal, miközben Brüsszel a törvényes megoldásokon dolgozott.

H. K. (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!