Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Fenyegető munkaerőgondok az építőiparban

Népszava|2017. szept 16. 05:24
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Az uniós források beérkezése megtette hatását: a KSH legfrissebb adatai szerint az építőipar júliusban 22,7 százalékkal többet termelt, mint egy éve. Az imponáló számok kialakulásában oroszlánrészt játszhatott a tavalyi alacsony bázis. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet: az újonnan megkötött szerződések száma június és július között 4 százalékkal nőtt, az épületépítéseknél pedig csökkenést mértek, miközben ez egy év alatt 30 százalékos bővülést mutatott. Egyre több korábbi megrendelés kerül építési fázisba. Így a fejlesztők egyelőre nem kötnek olyan számban újabb szerződéseket, mint korábban - mondta a szakember, aki a következő hónapokban ismét gyorsuló növekedésre számít.

Ezt Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is megerősíti: az építőipar hó végi rendelései száma 83,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületépítéseknél az állomány 15,6 százalékkal nőtt, az egyéb építmények esetében pedig nem kevesebb mint 132 százalékkal volt magasabb. Nem ennyire kedvező a kép, ha figyelembe vesszük, hogy az épületépítési alágazatban a júliusi szerződések állománya ötödével csökkent. Ez utalhat arra, hogy a fejlesztők az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz - érvelt Balogh László.

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!