Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tiltakozás a rákterápia szűkítése ellen

Népszava|2017. szept 16. 05:04
[A+ A-]

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Több betegszervezet is tiltakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakorvosok terápiaválasztási szabadságát korlátozó, az onkológiai kezelési lehetőségeket szűkítő terve ellen.

Mint arról beszámoltunk: becslések szerint mintegy 3-4 milliárd forintos megtakarítás reményében a NEAK vaklicittel választaná ki, hogy mely innovatív gyógyszereket támogatná a jövőben. Ez azt jelenti, hogy azonos hatásmechanizmusúak közül csak azt vásárolják meg, amelyet legolcsóbbat ad a gyártója. A vaklicitet a pénztár korábban is használta olyan klasszikus gyógyszerek árversenyeztetésére amelyek pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazták. A módszer kiterjesztése az innovatív, közöttük biológiai készítményekre, hogy olyan szereket kényszerítenének árversenyre, amelyeknek nem azonos a hatóanyaga. A tervezet új gyógyszer-beszerzéssel több betegségcsoport érintett köztük a tüdő-, a prosztata, a vastagbél daganat, és a melanoma, valamint a ritka betegségek egyes orvosságai is.

A Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontja szerint: miután a társadalombiztosítás hosszú döntési folyamat eredményeként, a hatásosságot és a költséghatékonyságot is értékelve fogadta be finanszírozásba a jelenleg elérhető rákgyógyszereket, a napvilágra került terveket nem lehet másként értékelni, minthogy az állam a rákbetegeken akar spórolni.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) is az új közbeszerzési rendszer veszélyeire hívja fel a figyelmet, és összefogásra buzdítja a betegszervezeteket. Mint azt lapunknak az egyesület vezetője Kéri Ibolya elmondta: tavaly év végén még örültek, mert az egészségbiztosító több új terápiát is elérhetővé tett a betegeknek köztük olyanokat, amelyek addig nem, vagy csak korlátozott körben, egyedi méltányosság keretében kaphattak meg. A szervezet már tavasszal azt tapasztalta, hogy egyes tagjaik terápiája „adminisztratív okok miatt” szünetel. Ezért a finanszírozóhoz fordult. Jelenleg pedig az a legnagyobb probléma az, hogy már több intézményben elfogyott az október végéig fölhasználható gyógyszerkeret, így a megkezdett terápiákat nem tudják folytatni, az új betegek kezelését pedig halasztják. Ez a késlekedés a betegek életkilátásait egyértelműen rontja és komoly teherként nehezedik az orvosokra is. A nehézségek miatt reklamáló levelükre a NEAK-tól azt az írásos tájékoztatást kapták, hogy az azonos hatástani csoportba tartozó termékek között vaklicitet hirdetnek és közülük egy hatóanyagot választanak, amely finanszírozott lesz. Ha mindaz bekövetkezik, akkor kevesebb gyógyszer lesz elérhető - mondja. Kéri Ibolya szerint: a betegek szempontjából egy ilyen döntés elfogadhatatlan. A kiválasztás során kizárólag a hatóanyagokat és az árukat hasonlítanák össze, figyelmen kívül hagyva a mellékhatásokat, a tolerálhatóságot, a szernek az életminőségre gyakorolt hatását.

Hozzátette: a MOHA együttműködést kezdeményez más betegszervezetekkel, hogy közösen keressék a megoldást arra, miként tudják megakadályozni a tervezett intézkedést.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!