Előző
Következő
új cikk

Belföld

Strasbourg mégsem a felcsúti kisvasútra utazik?

nepszava.hu|2017. szept 18. 08:05
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Politikailag semleges látogatást ígér az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának német delegációvezetője - írja a Magyar Nemzet. A néppárti – tehát a Fidesz pártcsaládjához tartozó – Ingeborg Grässle a hétfőtől szerdáig tartó vizsgálatot kifogásoló kormánypárti véleményekre reagált, amelyek az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT)  szeptember eleji ülésén hangzottak el.

Ahogy lapunk is beszámolt róla,  Inge Gräßle, a CONT elnöke az ülésen nyilvánosságra egy levelet, amit a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János írt a költségvetési bizottságnak. Egy részletet fel is olvastak a CONT szeptember 4-i ülésén, amiben a kancelláriaminiszter azt írta: Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg. A levélben az is szerepel, hogy a közelmúltban a magyar ellenzéki pártok miatt számos bírálat érte a kisvasutat, bezzeg az ellenzéki politikusok által vezetett településeken megvalósult projektek kapcsán nem indult vizsgálat.

Deutsch Tamás a látogatás időzítését kifogásolta, illetve hogy a Felcsútot érintő kisvasutat is ellenőriznék. Szerinte Felcsútnak az az egyetlen bűne, hogy ez az a falu, ahol születésétől kisiskolás koráig a miniszterelnök élt.

Ingeborg Grässle igyekezett cáfolni a kormánypárti kijelentéseket. Azt írta, hogy „semmilyen politikai motiváció nem áll sem a látogatás időpontja, sem a projektek kiválasztása hátterében”. Grässle leszögezte: azt vizsgálják, hogyan használják fel az uniós forrásokat. Ellenőrző rendszereket tekintenek meg, és beruházási helyszínekre látogatnak el. Kiemelte azt is, helyben nem minősítenek projekteket, az értékelő munka azt követően kezdődik, hogy a beruházásokat megtekintették.

A kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból álló delegáció nem csak a Váli-völgyi kisvasutat tekinti meg: a Pesti Vigadót és a 4-es metrót is „meglátogatják”, ismerkednek a Budapest szíve projekttel, de elutaznak Szekszárdra és Bajára is. Előbbi városba a Bodri pincészetre, utóbbiban pedig a turizmusban végrehajtott fejlesztésekre kíváncsiak - írja a Magyar Nemzet a közzétett program alapján. E szerint a küldöttség a civil szféra és az Állami Számvevőszék tisztviselőivel is találkozik, a delegációt Polt Péter legfőbb ügyész szintén fogadja. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!