Előző
Következő
új cikk

Belföld

„Megijedt a Fidesz” - Megszavazta a korrupcióellenes módosítást a Ház

nepszava.hu|2017. szept 19. 10:15, frissítve: 2017. szept 19. 12:55
[A+ A-]

Az Országgyűlés korábbi plenáris ülése FOTÓ: Molnár Ádám

Egységesen 12 évre emelkedik a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje - döntött kedden a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával a parlament. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke korábban már jelezte: helyes és indokolt a hosszabb üldözhetőségről szóló ellenzéki követelés. Az ellenzék szerint megijedt a Fidesz, ezért szavazták meg ilyen gyorsan a törvénymódosítást.

A Jobbik csak hétfőn délelőtt nyújtotta be a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény módosítását a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének 12 évre emelése érdekében, amelynek napirendre tűzését a kormánypártok is támogatták.

A házszabálytól eltérő gyorsasággal tárgyalt indítványt végül 170 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés. A módosítás a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az előző esti általános vitában azt mondta: javaslatuk arra a népszavazási kezdeményezésre reagál, amelyet Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő vezetésével nyújtottak be, és amelyről a Fidesz jelezte, parlament elé kerülése esetén támogatná. Hozzátette: a Fidesz úgy megrémült a népszavazás lehetőségétől, hogy közölte, támogatja az előterjesztést. Ezzel még nem lehet hátradőlni - folytatta - , mert a korrupcióellenes harc most kezdődik. Staudt Gábor felsorolta a Jobbik azon javaslatait, amelyek a tisztább közéletet célozták és amelyeket nem támogatott a Fidesz-KDNP-többség. 

Staudt véleményéhez csatlakozott az együttes Szabó Szabolcs is, aki a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, hogy az ellenzéki pártok akkor tudnak eredményt elérni, ha közösen kezdeményeznek népszavazásokat. Hozzá hasonlóan Vágó Gábor is úgy nyilatkozott: "a Fidesz úgy fél a népszavazástól, mint az ördög a szenteltvíztől."

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az elévülési idő kapcsán azért tudott egymásra találni az ellenzék egy része, mert politikai hecckampány részévé tettek "egy gyakorlatilag marginális kérdést, ami a jogon belül nem egy bevett és általános szabályozás". Hozzátette: nem engedhető meg, hogy ilyen eszközökkel üresítsék ki a népszavazás intézményét, az sokkal komolyabb ügyekre jött létre.

Mint ismert, vasárnap már megkezdődött a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése. A népszavazást Vágó Gábor korábbi LMP-s parlamenti képviselő kezdeményezte. A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?" A kezdeményezőnek január 13-áig kell összegyűjtenie 120 ezer érvényes aláírást ahhoz, hogy a népszavazást ki kelljen írni. Az akcióhoz többek között az MSZP, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és az Együtt is csatlakozott. A kezdeményezésben ugyancsak a 12 éves elévülési idő szerepel.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke már vasárnap jelezte, hogy a kormánypárt szintén indokoltnak tartja az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetében. Tegnap az ATV műsorában ismét jelezte, hogy elegendő lenne, ha a témában népszavazást kezdeményező ellenzéki pártok bármely képviselője az Országgyűlésnek törvényjavaslatot nyújtana be erről, amelyet a Fidesz támogatna. Hozzátette: „holnap az Országgyűlés – házszabálytól eltéréssel – ezt a módosítást el is tudja fogadni” – szögezte le a képviselő.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!