Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gyurcsány: nincs "behódolás", így döntött a DK tagsága

nepszava.hu|2017. szept 19. 16:44
[A+ A-]

Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook

A DK bármikor kész egyeztetni a 106 egyéni képviselőjelöltről a demokratikus ellenzék pártjaival, nem hajlandó azonban föladni önállóságát - jelentette ki a Gyurcsány Ferenc kedden Szegeden. Elengedhetetlen, hogy a 106 egyéni választókerületben megállapodás szülessen és a Fidesszel szemben mindenhol egy demokratikus jelölt induljon, egy ilyen megállapodásra a DK bármikor készen áll - tudósít a  a párt szegedi irodájában tartott sajtótájékoztatóról az MTI. 

Amíg ez nem történik meg, a DK önálló pártként készül a választásokra - közölte az elnök, aki be is mutatta a párt két, a szegedi központú egyéni választókerületben induló jelöltjét, Binszki Józsefet és Molnár Zoltánt.  Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy egy késői megállapodás is jobb, mint egy meg nem kötött. A politikus kifejtette, technikailag közvetlenül a választások előtt is lehetőség van a jelöltek visszaléptetésére, de szerinte legalább a kampány legintenzívebb szakaszára, januárra meg kellene állapodni, elképzelhető azonban, hogy az MSZP belső szabályai miatt erre már novemberben szükség lehet.

A pártelnök kitért arra is, a DK lezárta belső szavazását, amely egyértelmű döntést hozott: a tagság elutasítja, hogy szakítsanak önálló politikájukkal, vezetésükkel. "Sajnálva de tudomásul vesszük, hogy (.) az MSZP-vel - az ő követeléseik miatt - nem lesz közös listánk" - mondta. Ugyanakkor nincs arra bizonyíték, hogy a közös lista jobb, mint a legalább 5 százalékot elérő pártok önálló listája. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, a vita nem az ő személyéről, hanem a polgári Magyarország elveinek tiszteletben tartásáról szól. A DK tagsága úgy döntött, nem hajlandó behódolni semmilyen feltételnek sem.

"Hatalmas felelőssége van annak, aki ennek az oldalnak a vezetőjének jelentkezett" - mondta a politikus. Ez a vita akadályozza meg a demokratikus ellenzéki pártokat abban, hogy el tudják mondani, milyen Magyarországot szeretnének. A pártelnök úgy látja, a DK a 2018-as választás nagy meglepetése lesz. "Mi leszünk az egyetlen párt, amelyik meg fogja többszörözni képviselői számát" - közölte. Hozzáfűzve, 2014 óta a DK volt az egyetlen párt, amely legalább megkétszerezte támogatói számát, ez pedig önbizalmat ad, visszaigazolja politikájuk sikerét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!