Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Fanyűvők

Népszava|2017. szept 20. 06:09
[A+ A-]

Túl drága volt - a korabeli indoklás szerint ezért szüntette meg előző ciklusában a Fidesz a közvetlenül választott Fővárosi Közgyűlést. Egy olyan országban persze, ahol a közpénz húsoskondérként funkcionál, ahonnan minden jóbarát nagyot meríthet magának, ez a magyarázat csöppet demagógnak tűnhet. De tudjuk jól: mivel a polgár a politikust utálja, mint a kukoricagölödint, egy ilyen ócska szöveggel is simán le lehet őt beszélni a demokráciáról.

Még csak felzúdulás sem kísérte tehát, hogy Fővárosi Közgyűlés címke alatt immár a kerületi polgármesterek kupaktanácsa dönt olyan ügyekben, amelyekhez vagy nem ért, vagy a saját városrésze érdeke éppen az ellenkezőjét diktálja, mint ami egész Budapestnek jó lenne. Ami nagyszerű végkifejlet, mármint annak a hatalomnak a szempontjából, amelynek így nem egy demokratikusan választott testülettel kell huzakodnia, elég csak a főpolgármestert domesztikálnia a miniszterelnöki szeparé mélyén.

A végeredmény pedig magáért beszél. A totális tehetetlenségről árulkodott már akkor, amikor annak érdekében, hogy Garancsi István felhőkarcolót építhessen a Kopaszi-gát mellett, a testület készséggel szemen köpte magát, és átírta a szabályokat. Ugyanez a lojális dilettantizmus mutatkozik meg a Római-parti gát körüli kavarásban is: láthatóan a közgyűlés bármit kész megszavazni, feltéve, ha az új helyzet a Duna-parton lakóparkokat építeni szándékozók érdekeit szolgálja majd.

És akkor most itt van a kanadai nyárfák ügye. Mint kollégánk tényföltárásából kiderült, a fővárosi testület úgy határozott a kivágásukról, hogy a beterjesztő jobbikos képviselő legfőbb érve az volt: a szocializmus idején telepítették őket. (Ami egyébként bűnös lazulás, végtére is nyárból koreai és kínai fajta is rendelkezésre áll.) Csakhogy a neheze most jön, a nyárfák zöme kerületi fennhatóságú területen áll ugyanis, ahol maguk a fővárosban fürgén szavazó polgármesterek az urak. A polgár pedig a politikusoknál csak a letarolt utcákat és az értelmetlenül kivágott fákat utálja jobban. Úgyhogy végre el lehet kezdeni gondolkodni.

N. Kósa Judit