Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fővárosi hatáskörben a "szovjet megszállás"

Népszava|2017. szept 20. 05:05
[A+ A-]

BÉKÉS PARK - A tervek szerint a 14 méter magas fekete obeliszket egy játszótér közelében helyezhetik el - Fotó: Szalmás Péter

Kiderült, pontosan hol akarják felállítani a szovjet megszállás áldozatainak – csaknem félmilliárd forintba kerülő – emlékművét. A kiszemelt óbudai terület a főváros tulajdonában van.

Bús Balázs polgármester támogatja az emlékmű felállítását Óbudán, mégpedig a Duna-part közelében, az Árpád fejedelem útja – Tél utca – Lajos utca – Tímár utca által határolt területen. A polgármester méltónak találja a helyszínt a szovjet megszállás áldozatai emlékművének megvalósításához – válaszolta a Népszavának a III. kerületi önkormányzat sajtóosztálya.

A polgármestert az emlékmű létrehozását kezdeményező SZORAKÉSZ (Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) kereste, és felvette a kapcsolatot a kerületi főépítészeti irodával is, amelynek szintén nem emelt kifogást. Óbuda-Békásmegyer testületének azonban semmiféle előterjesztést nem kell tárgyalnia ebben az ügyben, mivel „nincs hatásköre a kérdésben”. A terület ugyanis a fővárosi önkormányzat tulajdonában van. A SZORAKÉSZ-nek így a fővárosi önkormányzattal kell lefolytatnia az egyeztetéseket, a tulajdonosi hozzájárulást is onnan kell beszereznie. A III. kerületi főépítészi iroda csak településképi szempontból vizsgálja majd az emlékmű felállítását, és mond véleményt, ha a SZORAKÉSZ a módosított tervek és engedélyek birtokában a polgármesteri hivatalhoz fordul. Menczer Erzsébet fideszes politikus, a SZORAKÉSZ elnöke arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy ez valamikor az ősz folyamán várható. A szervezet előzőleg kikérte a fővárosi kormányhivatal állásfoglalását.

Az emlékművet eredetileg – ahogyan arról lapunk idén februárban elsőként beszámolt – az V. kerületi Szabadság téren szerették volna felállítani: a botrányos német megszállási sasos-arkangyalos szobor szomszédságában, szemben a tér túlsó oldalán lévő fehér színű szovjet katonai obeliszkkel. A Kontur András kőszobrász tervei alapján készülő szovjet megszállási emlékmű is ugyanoly magas (14 méteres) obeliszk lett volna, mint a katonai, csak éppen fekete.

ZÖLD FOLT - Óbuda polgármestere támogatja, hogy a Duna-part közelében álljon az obeliszk

ZÖLD FOLT - Óbuda polgármestere támogatja, hogy a Duna-part közelében álljon az obeliszk

Menczer Erzsébet biztosra vette, hogy a megvalósítás élvezi a fideszes többségű V. kerületi önkormányzat támogatását, és egy lapunk birtokába került irat szerint így gondolta Kóbor Csilla, a projekt vezetője is. Értesülésünket, hogy a kerületi önkormányzat kihátrál majd a kényes szituációból – amely árt a magyar kormány és a putyini Oroszország mind barátibb viszonyának – a SZORAKÉSZ akkor megalapozatlannak minősítette. Végül mégis ez történt. Az V. kerület technikai-műszaki akadályokra hivatkozva nem járult hozzá az emlékmű felállításához, de sokkal valószínűbb a már említett politikai szempont. Mindenesetre a SZORAKÉSZ „értetlenül állt” a döntés előtt, hisz „ennek az obeliszknek nem máshol, hanem a Szabadság téren van a helye”. A SZORAKÉSZ újabb kísérletet akart tenni az V. kerületi önkormányzatnál, aztán – Balog Zoltán miniszterrel egyeztetve – jobbnak látta, ha eltekint ettől, és másik helyszínt keres.

Menczer Erzsébet múlt hónapban mondta el a Magyar Időknek, hogy Óbuda egyik központi részén, valahol a Duna-part közelében találtak alkalmasnak látszó helyet. A III. kerületi önkormányzat lapunknak adott tájékoztatásából most már azt is tudjuk, pontosan melyik területről van szó. A helyszínt nehéz lenne a főváros leginkább frekventált pontjai közé sorolni. Mellette szól viszont, hogy Menczer Erzsébetnek erősek az óbudai kötődései és kapcsolatai: ő a Fidesz választókerületi elnöke, a körzet parlamenti képviselője is volt. Az emlékművet, amelynek elvileg idén februárban állnia kellett volna a Szabadság téren, a mostani forgatókönyv szerint várhatóan jövő télen avatják fel Óbudán.

Nem a pénzen múlik
Lapunk többször megírta, hogy a GULÁG Emlékbizottság egyedi elbírálás alapján csaknem félmilliárd (451 millió 544 ezer) forinttal támogatta az emlékműállítást. A pénz továbbra is rendelkezésre áll. A Magyar Idők augusztusi cikke szerint az új helyszínen is az eredeti összegből valósítják meg a tervet. Holott Szakály Sándor történész, az emlékbizottság tagja a Népszavának februárban azzal indokolta az igencsak tetemesnek tűnő összeget, hogy a legelső elképzelés szerint a Szabadság téri mélygarázs fölé tervezték az emlékművet. Később valamivel odébb, a tér és az Október 6. utca találkozásánál akarták felállítani. Szakály feltételezte, hogy így a költségek is csökkennek. A jelek szerint azonban: nem. Kontur András szobrászt korábban arról is kérdeztük, hogy módosít-e a Szabadság térre szabott tervein, ha változik a helyszín, de ő nem kívánt nyilatkozni.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!