Előző
Következő
új cikk

Külföld

"Amerika készen áll porig rombolni Észak-Koreát"

nepszava.hu|2017. szept 19. 17:42
[A+ A-]

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump az ENSZ Közgyűlésének 72. ülésszakán, New Yorkban, 2017. szeptember 19-én - Fotó: Jewel SAMAD / AFP

Donald Trump, az Egyesült államok elnöke az ENSZ-közgyűlésen közölte: Washington kész porig rombolni Észak-Koreát, ha "rakétaember" Kim Dzsong Un folytatja provokációit- tudósít az Euronews.

Az USA kénytelen lesz teljesen megsemmisíteni Észak-Koreát, ha Phenjan nem hagy fel nukleáris provokációival.  A rakétaember öngyilkos missziót vezet maga és rezsime ellen - hangoztatta a harcia beszédben Trump. A bejelentés hallatán hangos morajlásba kezdtek a teremben jelenlévők, mivel ez volt eddig az elnök Trump legdirektebb fenyegetése Észak-Korea felé.

Mint megírtuk: péntek reggel szirénák zúgására, és a veszélyre figyelmeztető sms-ekre ébredtek az emberek Japánban: Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki a szigetország irányába. Aligha lepődtek meg a helyiek, hiszen néhány héten belül ez volt a második ilyen irányú phenjani rakétakilövés. A szakértők szerint ez alkalommal egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta repült át Japán fölött – bár egyes megfigyelők nem zárják ki, hogy interkontinentális ballisztikus rakéta volt –, sokkal magasabban és hosszabban, mint a korábbi. A Reuters beszámolója szerint elérte a 770 km-es magasságot is, mielőtt 3700 km után Hokkaido szigetétől keletre becsapódott volna a tengerbe. Észak-Korea hangsúlyozta, hogy katonai akciót tervez a régióban, s ez volt az első lépés.

Az észak-koreai erődemonstrációra alig néhány nappal azután került sor, hogy az ENSZ szigorúbb – első sorban az olajimportot és a textilexportot sújtó – szankciókat fogadott el a rezsimmel szemben. A büntetőintézkedések ellen Phenjan péntek reggelig csak dühös közleményekben intézett kirohanást. Az Egyesült Államok külügyminisztere, Rex Tillerson a rakétakilövést elítélő közleményében hangsúlyozta, hogy Phenjan újfent szembe ment az ENSZ-szel, és Kínát valamint Oroszországot, Észak-Korea fő gazdasági partnereit okolta, amiért nem parancsolnak megálljt a kommunista rezsimnek. „Meg kell hozniuk bizonyos döntéseket, jelezvén, hogy nem tolerálják a rakétakilövéseket” – hangsúlyozta Tillerson. A beszámolók szerint számos ország hajlott rá, hogy keményebb szankciókkal – teljeskörű olajembargóval – sújtsa az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Koreát, ám orosz és kínai nyomásra az enyhébb büntető intézkedéseket szavazták meg. Az ENSZ-BT pénteken újabb rendkívüli ülésen vitatta meg az észak-koreai helyzetet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!