Előző
Következő
új cikk

Belföld

Eredménnyel zárult a pártok konzíliuma

Népszava|2017. szept 20. 05:02
[A+ A-]

Már másfél hónap után eredményre vezettet Kincses Gyula kezdeményezése: a résztvevő pártok többsége alá is írta a nemzeti egészségügyi minimumról szóló megállapodást. 

Az egykori államtitkár tíz, a közvélemény-kutatások által mérhető támogatottságú pártot hívott össze még július végén, hogy közösen készítsenek a magyar egészségügy megmentésére egy minimális, kormányzati pozícióban is vállalható intézkedéscsomagot. Kincses hívására kilenc – a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP, a Moma, a Momentum és a Párbeszéd – reagált pozitívan, míg a Fidesz távol maradt.

A pártok közül már csak három-négy aláírása hiányzik, ám elsőként a Jobbik jelentette be kedden nyilvánosan is: ők szignózták az egészségügyi minimumról szóló megállapodást. Lukács László György frakcióvezető-helyettes a Népszavának azt mondta: magukra nézve kötelezően elfogadják a dokumentumban lévő kilenc pontot. Így például, hogy a mindenkori kormánynak az unió átlagának megfelelő GDP-arányos részt kell vállalnia az egészségügy finanszírozásában. A mindenki számára biztosítható ellátásokhoz a betegeknek anyagi helyzetüktől függetlenül kell hozzájutniuk. Vissza kell állítani a társadalombiztosítási rendszert. Továbbá a kritikus területeken meg kell határozni a várólisták megengedett maximális hosszát. Fontos számunkra is a dokumentumnak azon része, amely a hálapénz rendszer felszámolásával foglalkozik.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!