Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Garfield elnök halála

Népszava-összeállítás|2017. szept 20. 10:00
[A+ A-]

Még július 2-án egy washingtoni vasútállomáson merényletet követtek el ellene. A tettes azért lőtte le, mert nem kapott meg tőle egy diplomáciai állást.

Longbranch, szept. 20. Röviddel 10 óra előtt dr. Bliss meglátogatta a beteg elnököt és az ütőérverését felette nyugtalanítónak találta. Az általános állapot remélni engedte, hogy Garfield elnök nyugodtan fogja az éjet tölteni.

Az elnök azt mondá, hogy egészen tűrhetően érzi magát, mire mintegy 15 perczig tartó álomba merült, a melyből súlyos szívfájdalmakkal ébredt fel. Dr. Bliss, kit tüstént a beteghez hívtak, az ütér verését majdnem megszűntnek találta, azonkívül a szív dobbanása is oly halk vala, hogy alig volt hallható. Az orvos ezek után kijelenté, hogy Garfield elnök haldoklik.

Az elnök nejét és a többi orvosokat a haldokló ágyához hívták. 10 óra 50 perczkor az orvosok konstatálták, hogy Garfield elnök meghalt. Fél 12 órákkor kabinettanács volt. A kabinet felhívta Arthur alelnököt, hogy tüstént tegye le az esküt és jöjjön Longbranchba. Egész Amerikában a legmélyebb gyász uralkodik.

Még tegnap este megkondultak mindenütt a gyászharangok. Dr. Bliss azt hiszi, hogy Garfield elnök halálát szívidegfájdalmak okozták; a halált a sűrűsített vér is siettette, mely a vérkeringést megakadályozta.

Ma délután bonczolták fel a bolttestet. — Az Egyesült Államok hivatalos ügyletei szünetelnek. Washington állam kormányzója elrendelte, hogy harmincz napon át gyászszal díszítsék a kapitoliumot. Alabama állam kormányzója felhívta a lakosságot, adjon kifejezést a Garfield elnök halála alkalmából érzett fájdalmának.

Népszava 1881. október 25.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!