Előző
Következő
új cikk

Külföld

Földrengés Mexikóban - 150 holttestet emeltek ki a romok alól

Népszava|2017. szept 19. 21:15
[A+ A-]

Fotó: AFP/Alfredo Estrella

Fél nap alatt majdnem háromszorosára emelkedett a halottak száma Mexikóban, ahol erős földrengés pusztított kedden az ország középső részén. A mentők eddig csaknem 150 halottat emeltek ki a romok alól - tudósít az Euronews. A halálos áldozatok több mint felét, 117 embert Mexikóvárosból jelentették. A hiradó.hu a Milenio tévé legutóbbi híradására hivatkozva már 204 halálos áldozatról adott hírt.

Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester az este arról számolt be, hogy a fővárosban több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan. A nagy erejű rengés következtében jelentős gázszivárgások voltak és tüzek is keletkeztek. A leomlott épületek között számos lakótömb mellett egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is van. Enrique Pena Nieto elnök felkereste szerdára virradóra az összeomlott iskola környékét, és azt mondta újságíróknak, hogy eddig 22 holttestet emeltek ki az épület romjai alól, közülük ketten felnőttek, a többiek gyerekek. Az államfő szerint még harminc eltűnt gyereket keresnek.

Több mint ötszáz katona, kétszáz polgári védelmi tag és önkéntesek segítik a munkát

Miguel Ángel Osorio Chong belügyminiszter elmondta, hogy a mentők az adott helyzetben nem tudnak munkagépeket bevetni, és puszta kézzel és lapátokkal kutatnak a törmelék között.

Enrique Pena Nieto elnök összehívta az országos válságtanácsot, és helikopterről szemlélte meg a katasztrófa következményeit. Az elnök elrendelte, hogy áramfejlesztőkkel segítsék a mentési munkák éjszakai folytatását. Nieto szerint több mint 500 katona és a polgári védelem mintegy kétszáz tagja, illetve önkéntesek sokasága kutat az eltűntek után.

Harminckét évvel az ország történetének legnagyobb földrengése után, a Richter-skála szerinti 7,1 erősségű földrengés rázta meg Mexikót kedden. A hírek szerint akadt, aki még Los Angelesben is érezte a rezgést – írta még kedd este a 20 minutos hírportál. A földrengés 13:00 órakor történt, másfél órával azután, hogy a hatóságok gyakorlatot tartottak, amelyen épp egy földrengést követő evakuációt szimuláltak. A gyakorlatot évente megrendezik, mert a földmozgások szempontjából ez a legkritikusabb időszak. 1985. szeptember 19-én volt az ország történetének legpusztítóbb földrengése: a 8,1 erősségű földmozgást követően több mint hatezer ember vesztette életét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!