Előző
Következő
új cikk

Külföld

Leírhatatlan állapotok Mexikóban - Legalább 248 a halottak száma (Fotók!)

Népszava-információ|2017. szept 20. 08:43, frissítve: 2017. szept 20. 21:20
[A+ A-]

Az idővel futnak versenyt mentőalakulatok Mexikóban. A pusztító erejű, Richter skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés áldozatainak száma már majdnem eléri a háromszázat. A mexikói főváros egy részében megszűnt az áramszolgáltatás és a telefonok sem működnek, így sokan nem tudnak kapcsolatba lépni szeretteikkel. 

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

FOTÓK: Margarito Perez / Alejandro Ayala/ CESAR VICUÑA/ Carlos Tischler/ Fernando Ramirez /NurPhoto

Az ország már éppen kezdett felocsúdni a két héttel ezelőtti földrengésből, amikor ismét bekövetkezett a természeti katasztrófa. A keddi földrengés epicentruma 120 kilométerre délkeletre volt a metropolisztól, a Puebla szövetségi tagállambeli Raboso település közelében,  51 kilométeres mélységben. Az első nagy erejű földmozgást 11 utórengés követte.

Luis Felipe Fuente, a mexikói polgári védelem vezetője Twitter-üzenetében tájékoztatott arról, hogy legalább 248 halottja van a keddi mexikói földrengésnek, és a legtöbben a fővárosban haltak meg. A fővárosban 117-en haltak meg, 72 áldozata van a földrengésnek a tőle délre fekvő Morelos tagállamban, 43 halottról tudnak Puebla tagállamban, ahol a földrengés központja volt, illetve 12-en haltak meg a fővárost körülvevő Mexico tagállamban és hárman Guerreróban.

Félő, hogy jelentősen tovább nő a halálos áldozatok száma, mert több toronyház is összeomlott. A hatóságok szerint 44 ház omlott össze és 29 alatt találhatnak még túlélőket. Mexikóvárosban egy XVII. századi templom tetőszerkezete is beomlott, ahol éppen keresztelőt tartottak. A metropoliszt sűrű füstfelhő borította el, ez a televíziós felvételeken is jól látható volt. Több helyen megnyílt az aszfalt. Roma és a féli Cuernavaca elővárosban iskola omlott össze. Sok gyermek rekedt a romok alatt, mivel – helyi idő szerint délben történt a tragédia - éppen tanítás zajlott. Több tucatnyian vesztették életüket Morelos szövetségi államban. Áldozatokat jeleztek továbbá Puebla államból. 500 katona és a polgári védelem 200 tagja kutat túlélők után. 

A polgári védelem szerint sokan az égő házakban rekedtek. Mások pánikszerűen rohantak az utcára. Teljesen átláthatatlan helyzet alakult ki. A rengésre helyi idő szerint délben került sor. A polgári védelem irányítója, Luis Felipe Puente óva intette az embereket attól, hogy használják a liftet. Egyúttal felszólította őket arra, ne terjesszenek rémhíreket. Enruque Pena Nieto elnök összehívta a nemzeti megmentési tanácsot, hogy „értékeljék a helyzetet és meghozzák a szükséges intézkedéseket”.

A CFE áramszolgáltató szerint több milllóra tehető az elektromos áram nélkül maradt állampolgárok száma. Nieto elrendelte több kórház evakuálását, melyek épületében károk keletkeztek. A pácienseket más kórházakban helyezik el. A mexikói tőzsdén felfüggesztették a kereskedést. A mexikóvárosi egyetem bejelentette, minden rendezvényt bizonytalan időre felfüggesztenek. Az iskolákban sincs tanítás. Mexikóvárosban elővárosaival együtt 20 millióan élnek.

A természeti katasztrófa erejét mutatja - Rick Aster amerikai geofizikus szerint -, hogy nagyobb energia szabadult fel annál is, mintha egy hidrogénbombát robbantottak volna. Mint a német Bild lapnak elmondta, bár a földrengés előrejelzés sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, továbbra sem tudják megmondani, mikor következhet be egy ilyen katasztrófa. 

Mexikóban 32 éve történt a legsúlyosabb földrengés, amelyben 10 ezren vesztették életüket. Akkor is sokan haltak meg a fővárosban. A tragédia után stabilabb házakat építettek, s különleges riasztási rendszert építettek ki hasonló drámai esetekre. A katasztrófavédelem legutóbb kedden gyakorlatozott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!