Előző
Következő
új cikk

Belföld

Felcsúti kirándulás - Megszólalt az EP főellenőre

nepszava.hu|2017. szept 20. 13:58, frissítve: 2017. szept 20. 14:38
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő

Ahogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) elnöke előző nap megígérte, a látogatás után ma értékelte többek között a Felcsúton látottakat. A sajtótájékoztatónak azonban nagyobb volt a füstje, mint a lángja, ugyanis kizárólag protokollba illő válaszokat kaptak az újságírók a feltett kérdésekre.

Ki fogom ábrándítani önöket - már így kezdte Inge Grässle delegációvezető a sajtótájékoztatót, majd így folytatta: Magyarország aktív és sikeres EU-tag. Leszögezte, hogy látogatásukban semmi rendkívüli nincs, régóta tervezték az utat, már másodszor jöttek az ország EU-csatlakozása óta, és még sűrűbben járnak majd erre, hogy a szenzáció élét elvegyék ezeknek az ellenőrzéseknek. A CONT elnöke elismételte, hogy ez nem politikai látogatás volt, és semmilyen formában nem akarnak részesévé válni a választási harcnak - idézte a hvg.hu Grässlet.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A sajtótájékoztatóval a bizottság 50 órás budapesti látogatása véget ért. Összesen 9 EP-képviselő, köztük három magyar (Deutsch Tamás, Jávor Benedek és Niedermüller Péter) járta végig Magyarországot. Megtekintették Szekszárdon a Bodri pincészetet és Baján egy turisztikai fejlesztést, valamint a politikai szempontból kényes felcsúti kisvasutat, a 4-es metrót és a Város szíve projekt megvalósulását az V. kerületben. Ehhez hozzáfűzte, hogy a programnak még szeretnék látni a dokumantációját. A felcsúti kisvasútnál meggyőzték, hogy az fejlesztések sorába kapcsolódik, arról lehet vita, kell-e erre ennyi pénzt adni uniós keretekből.

A sajtótájékoztatón rákérdeztek, hogy szóba került-e Polt Péter összeférhetetlensége a találkozójukon. Grässle azt mondta, erről is beszéltek, de ez alapvetően magyar kérdés. Grässle egy másik kérdés kapcsán elmondta, a javaslatok alapján állították össze a listát, és a képviselő örült a tegnapi szép kirándulásnak. Elmondta továbbá, hogy a magyar választások napja még ki sincs tűzve, így nehezen tudnák befolyásolni azt. Másfél éve tervezik, minden frakció egyetértett az időzítéssel, ám a kialakult klímára nem számítottak. Mint mondta, az időjárás miatt halasztást kért volna, de ennek ellenére sikeresnek tartja az utat.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Úgy tűnik tehát, hogy Lázár János teljesen feleslegesen írta meg kétségbeesett és dühös stílusban levelét az EP bizottságának, ugyanis a CONT elnökének esze ágában sem volt többet mondani a hivatalos, semmitmondó válaszoknál, még ha a tegnapi megjegyzése a felcsúti kisvasútról ("látjuk, hogy működik) sokatmondónak is tűnhetett.

A tegnapi Felcsúton készített riportunkat ide kattintva olvashatja el!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!