Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Drámadeficit

Népszava|2017. szept 21. 06:05
[A+ A-]

A Pesti Színházban Esterházy Péter-drámát láthat ma a közönség, a Magyar Dráma Napja alkalmából. No nem magyar társulat, hanem a Szlovák Nemzeti Színház tolmácsolásában. A Mercedes Benz című nagyon is esterházys, olykor sziporkázóan ironikus és szellemes művet korábban már nálunk is többször felolvasták, hazai színészek közreműködésével, ám magyar színház még nem tűzte műsorára. Mint ahogy jelenleg nem szerepel más Esterházy-darab sem magyar színpadon. Van tehát mit bepótolni, ami a tavaly elhunyt író színpadi hagyatékát illeti, még akkor is, ha lehet arról vitatkozni, mennyire állják meg ezek a művek a helyüket a színházban. Ha nem játsszák őket, akkor ez sohasem fog kiderülni.

Egyáltalán: nem biztatók a számok a kortárs drámák hazai interpretációját illetően. Míg néhány éve is egy évadban nyolcvan kortárs magyar drámát játszottak a magyar teátrumokban, ez a szám mára hozzávetőleg harmincra csökkent. Bár még létezik a szerzőket korábban igencsak inspiráló Katona József Pályázat, mivel most csak ősbemutatókat támogatnak ebben a formában, a már korábban bemutatott művek színpadra vitelében nem különösebben érdekeltek a színházak.

Persze azért nem teljesen üres a pohár. Magyar drámákat láthatunk, például a lassan Bánk bán szakossá váló Vidnyánszky Attila rendezését ma tűzi műsorára a Nemzeti Színház. Majd meglátjuk, hogy a direktor mennyire kezeli kortárs, illetve mai felfogásban Katona József szövegét. Másrészt születnek új kortárs magyar drámák is, a dramaturgok céhe például Háy János A halott ember című darabját jutalmazta - méltán. Az erdélyi Visky András pedig Szép Ernő-díjat vehet át a Visszaszületés című művéért. Más kérdés, hogy az ő művei is alig láthatók a hazai színpadokon. Játszották viszont a Katona József Színházban Borbély Szilárd Az Olaszliszkaiját és még műsoron van Pintér Béla A bajnok című darabja. A Mohácsi testvérek is alkothatnak új színpadi műveket, adaptációkat.

Ám a színházak egy része a közéleti vagy politikai utalásokat tartalmazó drámáktól végképp ódzkodik. Ennek fényében különösen nehéz eldönteni, van-e ma okunk az ünneplésre.

Balogh Gyula