Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szijjártó: rettenetesen vádaskodik az ENSZ főbiztossága

nepszava.hu|2017. szept 21. 11:29
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Szijjártó Péter a BBC-nek nyilatkozva rettenetes vádaskodásnak nevezte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának azt az állásfoglalását, hogy Magyarország a menekültekkel szembeni eljárással a nemzetközi jogból és az EU-jogszabályokból eredő kötelezettségeit is megsértette.

A külügyminiszter szerint Magyarország minden nemzetközi normának és nemzetközi kötelezettségének eleget tett. "Azokat, akik vasútállomásokat foglaltak el vagy autópályákat torlaszoltak el, Magyarország arra szólította fel, hogy működjenek együtt a helyi hatóságokkal, azonosítsák és regisztrálják magukat az európai szabályozásnak megfelelően, és menjenek be a menekülteket befogadó táborokba, de ők elutasítottak minden együttműködést" - állította Szijjártó.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország nem akar befogadni nem egészen 1300 menekültet, Szijjártó Péter azzal terelt, hogy 2015-ben Magyarország területén 400 ezer illegális migráns haladt át, és a magyar kormány azóta 800 millió eurót költött a schengeni övezet megvédésére, ehhez viszont zéró segítséget kapott az Európai Uniótól.

A miniszter szerint Magyarország komolyan veszi az Európai Unió Bíróságának végzését és az európai vezetők, köztük Angela Merkel német kancellár állásfoglalásait, de véleménye szerint az illegális migráció jelentette kihívást is komolyan kell venni, és az érzelmekre alapozott vita helyett racionális vitát kell erről folytatni - jelentette ki az interjúban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!