Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Keresztbarátság

Népszava|2017. szept 22. 06:15
[A+ A-]

A nagy keresztény egyházak idén több mint 120 ezerrel kevesebb egyszázalékos adófelajánlást kaptak, mint tavaly. Véletlenül sem állítjuk, hogy az adóátutalások száma az egyedüli – de még csak azt sem, hogy a legfontosabb – fokmérője a vallási elkötelezettség alakulásának. A mostani csökkenésnek többféle magyarázata is lehet.

Csupán annyi bizonyos, hogy a jelentős visszaesésből semmiképpen sem következtethetünk az egyházak népszerűségének növekedésére. Ekkora bravúrra talán még a fideszes agitproposok sem képesek. Ha viszont nem érzékelhető a keresztény hit iránti elementáris igény, akkor az is kérdés, miért szaporodnak gomba módra az egyházi iskolák szerte az országban.

Amikor a Költségvetési Felelősség Intézet kiszámolta, hogy az egyházi iskolák több mint két és félszer annyi támogatást kapnak, mint állami társaik, a minisztérium és a katolikus püspöki kar képviselője fenemód elcsodálkozott. Elvileg ilyesmi nem fordulhat elő.

Aztán kiderült, hogy a gyakorlatban mégis. „Van persze egy fonák helyzet a finanszírozás területén, ez is magyarázza az egyházi fenntartású iskolák felfutását” – mondta Beer Miklós katolikus püspök a Magyar Narancsnak. Meg azt is mondta, hogy az „egyházi támogatás a vatikáni megállapodás alapján született, és kétségtelen, hogy a miénknél alacsonyabb normatívával működő állami iskolákban ez bizony okozhat némi feszültséget”.

Annak megértéséhez, hogy a kormánynak miért érdeke az egyházi iskolákat preferálni, Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnökét idézzük a Népszavából: az egyházi iskolák erősítése mögött szerinte jórészt politikai szándék, jobboldali elkötelezettségű választók kinevelése, a szavazóbázis növelése áll.

Különösebb okunk nincs rá, hogy vitába szálljunk vele. Elég felidézni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a minap bajtársként és politikai szövetségesként méltatta a keresztény értelmiségieket, akiknek nem mellékesen a polgári köröket is köszönhetjük.

A keresztény iskola nélkülözhetetlen terepe a keresztény értelmiség kinevelésének. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta ezért nőtt hetven százalékkal az egyházi iskolák száma. Ilyen egyszerű.

Czene Gábor