Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Bálnát vesznek Matolcsyék?

nepszava.hu|2017. szept 21. 17:13
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József

A fővárosi önkormányzat legkevesebb 11 milliárd forintot szeretne kapni a 13 ezer négyzetméteres Bálnáért. A multifunkciós központot nyílt értékesítési pályázaton hirdetik meg, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén áldását adja a tender kiírására - írja a hvg.hu.

Az eladásra vonatkozó előterjesztés végső összegzése szerint a főváros egy előnytelen, nem megfelelően kidolgozott PPP konstrukciót örökölt meg, amit hosszú pereskedés után sikerült csak lezárni. A Bálna megnyitását követően azonban egyértelművé vált, hogy a versenypiacon is részt vevő kulturális és kereskedelmi központ önkormányzati tulajdonban nem üzemeltethető hatékonyan, illetve eredményesen, így a beruházás a piacon elérhetőnél jóval később térülhet meg. A főváros erre, illetve az ingatlan iránti fokozott érdeklődésre úgy döntött, inkább eladja. A vevőnek vállalnia kell, hogy egy 63 négyzetméteres helyiséget versenyeztetési eljárás lefolytatása nélkül, ingyenesen használatba adja a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-nek.

Könnyen lehet, hogy a pályázat nyertes már meg is van. A Magyar Nemzeti Bank már két évvel ezelőtt kivetette hálóját  a Bálnára. Matolcsy György, a jegybank elnöke maga jelentkezett be Bagdy Gábornál, a tulajdonos fővárosi önkormányzat gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettesénél, majd Tarlós István főpolgármesternek írt levelében is jelezte vételi szándékát az épületre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!