Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Most jön a java

Népszava|2017. szept 23. 06:12
[A+ A-]

Angela Merkel már a választási kampány előtt megmondta, hogy ez lesz számára a legnehezebb. Jóllehet az utóbbi hónapokban körvonalazódott, hogy senki sem orozhatja el tőle újabb, negyedik kancellári tisztségét - a Schulz-effektus már tavaszra alábbhagyott -, a német kormány fejének ezúttal olyan kihívásokkal kellett szembenéznie, amelyekkel korábban soha. Kampányrendezvényein megjelentek a szélsőjobboldali Alternatíva (AfD) aktivistái, akik folyamatosan kifütyülték, paradicsommal dobálták meg őt és stábját. A politikai korrektségre a második világháború óta kínosan ügyelő NSZK-ban, majd az egységes Németországban teljesen új volt ez a jelenség.

Merkelnek nem a többi demokratikus párttal gyűlt meg a baja, hanem azokkal, akik Közép-Európa példáján felbátorodva gyűlöletkeltéssel, az emberek folyamatos hergelésével próbáltak meg politikai tőkére szert tenni. Sajnos a politikai inkorrektséggel nemcsak Magyarországon és Lengyelországban lehet szavazatokat gyűjteni, hanem Németországban is. Minden jel arra vall ugyanis, hogy az AfD lesz a harmadik legerősebb párt a vasárnapi választáson, ami akár még négy évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna.

Ugyanakkor ha azt vesszük, hogy az Alternatíva négy év alatt mindössze 5-7 százalékkal gyarapította támogatói számát, miközben Németország másfél-kétmillió menekültet fogadott be rövid idő alatt, megállapíthatjuk, hogy a német társadalom példát mutathat érettségből mindannyiunk számára. A lakosságnak csak egy része hitte el, hogy a menekültek tömegesen veszik el a munkát a helyiektől, meredeken emelkedik a bűnözés, stb. Arra pedig még az Alternatíva sem vetemedett, hogy azt állítsa: Soros György ördögi tervét valósítják meg a menekültek Európába telepítésével. Ha a párt bármely tagja ilyet állítana, alighanem örökre eltanácsolnák a politikusi pályától.

Angela Merkel gyötrelmes kampányon van túl, de most kezdődnek az igazi nehézségek a számára. Olyan kormányt kell összeállítania, amely képes lesz arra, hogy visszaszorítsa a gyűlölködőket a határokon belül és kívül egyaránt.

Rónay Tamás