Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Pillantás a kilencedikről - Négy ujj

Népszava|2017. szept 23. 06:08
[A+ A-]

Vágó Gábor próbálkozik; próbálja túljátszani a Fideszt. Ha ez ilyen egyszerű, gondolja, ha a Fidesz megakadályozandó az utcai aláírásgyűjtést, a látványos közterületi sorbaállást, amely – képileg – felér egy Fidesz ellenes tüntetéssel, inkább gyorsan elfogadja az ellenzéki törvénytervezetet, akkor tovább kell menni ezen az úton. Vágó Gábor tehát újabb kérdéseket akar népszavazásra vinni, miközben persze tudja, hogy ez mégsem olyan egyszerű. Most valahogy átcsúszott a kérdése, nem figyelt oda eléggé a választási bizottság, a Kúria sem akceptálta most a hatalom igényét, valószínűleg nem is tartották a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének meghosszabbítására vonatkozó témát olyan lényegesnek, hogy különösebb erőket megmozgassanak ellene. Vágó Gábor bizonyosan tudja, hogy a következő kérdéssorozata simán el fog bukni, a választásokig a hatalom már nem fogja elnézni az aláírásgyűjtést. Az ellenzék aláírásgyűjtését.

De nem is ez az izgalmas most, mert a Fidesz egy látványos huszárvágással válaszolva a kezdeményezésre, megoldotta a helyzetet. De mint mindig, érdemes most is odafigyelni a magyarázatokra. Hogy mivel magyarázza a kormányzó párt a hirtelen gyorsaságot, amellyel az ellenzéki felvetést átzavarta a parlamentem. Mintha a sajátjával tette volna. (Megszokhattuk persze: a Fidesz mindig igyekszik gyorsan kivezetni a közbeszédből a számára kellemetlen témát, hol ellentámadással, vádaskodással, hol gyors visszavonulással, most ezzel a megoldással.) Azt mondta Gulyás Gergely, hogy ők bizony már korábban is napirendre vették volna a korrupció ügyét, ha az ellenzék kezdeményezi. Az ember hallgatja ennek a babaarcú politikusnak a nyilatkozatát és csak ámul. Hogy miként jöhetnek ki belőle ilyen szavak? Hogy tényleg úgy gondolja, hogy az emberek beveszik az ilyen kijelentéseket?

És aztán rá kell jönnünk: az emberek beveszik. Nem horgadt fel senki ezen az ordas hazugságon, nem szembesítette senki a Fidesz új frakcióvezetőjét azzal, hogy eddig egyetlen ellenzéki indítványt sem fogadtak be. Mint ahogy azt sem vetették fel vele szemben, hogy ha valóban egyetértenek a népszavazási indítvánnyal, miért várták meg, amíg végigmegy a népszavazás engedélyezésének hosszú törvényi procedúráján. Miért nem álltak már az első pillanatban az élére és vitték be az országgyűlésbe? Megmondom: mert komolytalannak tartották. És ragaszkodtak ahhoz a gyakorlathoz, hogy semmit az ellenzéknek. A legcsekélyebb engedményt sem. A Fidesz – Orbán credójába ez nem fér bele.

Mindazonáltal ezzel a mostani ellenzéki sikerrel is illik óvatosan bánni. Ismerve a mai hatalom beidegződéseit, ezt az új törvényt is ellenük fogja fordítani. Talál majd egy olyan baloldali szereplőt, aki korrupt volt. Talál valamit, amit előrángatható. És lesz rá majd hamis tanú is, olyan, aki nem téveszti el, hogy a bevádolt politikusnak hány ujja van; ha értik mire gondolok…(Csak a gyengébbek kedvéért: Hiszékeny Dezsőre.)

Németh Péter