Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Bekötési kikötések - Más a szlogen, más a valóság

Népszava|2017. szept 22. 19:12
[A+ A-]

A munkagödör kiásása és költsége továbbra is a tulajdonos gondja. FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Sokan igényelnek a gázcégüktől most ingyenes gázvezeték-telepítést. Ám a társaságok bebiztosítanák magukat, hogy megérje nekik a beruházás.

Szabályosan megrohamozták az ügyfelek a gázszolgáltatók ügyfélszolgálatait arra a hírre, hogy július 1-től a telekhatáron túl akár további 250 méter gázvezetéket is ingyen kell kiépítenie a gázszolgáltatónak – tudtuk meg. Ugyanakkor gyakorta előfordul, hogy a megrendelő csupán értéknövelő közművesítésként igyekszik kihasználni a lehetőséget úgy, hogy tényleges fogyasztást egyelőre nem is tervez. Az összes igény kielégítése több milliárdos pluszterheket róna a - részben állami - társaságokra. A gázcégek egy része így most igyekszik gátat vetni a folyamatnak. Így például az ingyenes bekötés fejében megpróbálnak biztosítékokat kérni a leendő ügyféltől, hogy adott időn belül tényleges fogyasztót – akár teljes fűtési rendszert – köt a hálózatra.

Mindezeken túl ugyanakkor az a kormányszlogen, hogy mostantól ingyenessé válnak a közműbekötések, nagyon erős túlzás. A szolgáltatóknak e tárgyban is számos félreértést kell eloszlatniuk. A lakossági mérőcserét például eddig is ingyen végezték, lévén, hogy a berendezés az ő tulajdonuk. A mellékvízmérők súlyos ezrekbe kerülő kötelező cseréjét ugyanakkor továbbra is a fogyasztónak kell állnia, mivel az úgymond az övé. Igaz, a mérő használhatósági idejét nemrég 8 évre növelték. A mérőcsere ingyenessé tétele inkább azoknak a kis- és középvállalkozásoknak hozott könnyebbséget, amelyeknek eddig fizetniük kellett a mérőért és annak cseréjéért. (Ez sok esetben eddig is a szolgáltatóval kötött egyedi megállapodástól függött.)

A különböző közműszolgáltatás-bekötések kapcsán alapvetően szükséges leszögezni: a telekhatáron belül a mérőig vezető szakaszok kialakítását - munkagödörásás, meglévő közművezetékek feltárása, vezetékek kialakítása, geodéziai bemérés stb. -, illetve üzemeltetését továbbra is a tulajdonos állja és annak biztonságáért is ő felel. Ez a néhány tízezer forinttól a több százezer forintig terjedhet.

A konkrét bekötés lakossági díjait ugyanakkor mostantól a szolgáltatók valóban nem számíthatják fel. Ez beruházásonként néhány tízezer forintra rúg. Ez gáz esetén a legfeljebb óránként 4 köbméteres mérő, áram esetén a legfeljebb 32 Amperes névleges teljesítményű fogyasztásmérő, víz esetén pedig a legfeljebb 32 milliméteres víz- és 160 milliméteres szennyvízvezeték bekötési költsége. Az villamosenergia-szolgáltatóra vonatkozó, telekhatáron kívüli ingyenes kivitelezési kötelezettséget szabadvezeték esetén 100, földkábel esetén 50 méterre növelték. Víz esetén a közműfejlesztési hozzájárulást, az igénybejelentési elbírálás, a tervegyeztetés, adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás díját, rácsatlakozáskor pedig a bekötési vízmérőóra költségét, annak felszerelési, illetve nyomáspróba-díját engedték el.

E kedvezmények leginkább az új építésű házak és lakások esetében hasznosíthatóak. Így évente ez néhány ezer esetre vonatkozik. A szolgáltatóknak ez évente néhány százmilliós kiesést okoz, amit - különös tekintettel a kizárólag rájuk vonatkozó, több tízmilliárdos közművezetékadóra - kigazdálkodnak.

Szintén változás, hogy a kivitelezésre mostantól nem kötelező a szolgáltatókkal szerződött vállalkozókat választani, illetve a cégeket gyorsabb döntésre kötelezték. (Ugyanakkor az átvételt továbbra is csak a szolgáltatók munkatársai végezhetik.) A rájuk hozott szabályokat a szektorok "tudomásul vették". Mindemellett a lapunknak nyilatkozók felhívták a figyelmet, hogy az engedélyeztetési folyamat sokszor az állami-önkormányzati hatóságok átfutási ideje miatt nyúlik akár hónapokra.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!