Előző
Következő
új cikk

Belföld

Diplomás bérminimumot akar a közalkalmazottak szakszervezete

Népszava|2017. szept 23. 11:53
[A+ A-]

A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock

A minimálbér és a szakmunkás minimálbér mellett egy ezeknél magasabb bértarifa bevezetését javasolja a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). 

A diplomás bérminimum bevezetését azért tartja szükségesnek a szakszervezet, mert ma ugyanakkora minimális bér illeti meg kezdő a szakmunkásokat, mint az akadémiai doktorokat, ami a tanulás, a tudás lebecsülését jelenti. Az MKKSZ javaslata a szakmunkás minimálbérnél 30-35 százalékkal magasabb induló összeget jelentene, lehetővé tenné a képzettségeknek megfelelő differenciálásnak legalább egy minimális szintjét - olvasható a szakszervezet közleményében.

Ebben emlékeztetnek arra is, hogy  az elmúlt években a munkaerőpiaci problémákat a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésével próbálta orvosolni a kormány. Ezt az emelést azonban nem követte a kvalifikáltabb munkaerő bérfejlesztése, így például a közalkalmazotti illetményrendszer több mint 8 éve változatlan. Az érvényes jogszabályok szerint a közalkalmazotti bértábla „J” fizetési osztályába tartozó munkavállaló (ennek feltétele az akadémiai doktori cím) ugyanannyit keres, mint egy kezdő szakmunkás.

Az MKKSZ épp ezért azt javasolja, hogy a kormány a minimálbér és a szakmunkás bérminimum mellett, 2018. január 1-től vezesse be a diplomás bérminimumot, ami a felsőfokú végzettséget, szakképesítést igénylő munkakört betöltők számára lenne kötelező.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!