Előző
Következő
új cikk

Külföld

A tűzzel játszik mindkét fél Katalóniában

nepszava.hu|2017. szept 23. 18:57
[A+ A-]

A Mossos d'Esquadra néven ismert regionális rendőrség autója. FOTÓ: LLUIS GENE / AFP

A katalán rendőrség nem fogadja el, hogy szombattól átvette felette az irányítást a spanyol kormány. Jövő vasárnap lenne elvileg a katalán függetlenségi népszavazás, de mindegyik oldal mást mond arról, megtartják-e végül vagy sem - írja az MTI nyomán a hvg.hu.

A spanyol ügyészség utasítására a katalán rendőrséget, a Mossos d'Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezik – erősítette meg a madridi belügyi tárca szóvivője. Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos ugyanakkor közölte, hogy a regionális rendőrség nem fogadja el ezt a döntést.

A katalán rendőrséget olyan vádak érték, hogy "kevésbé elkötelezett" a spanyol csendőrséggel való együttműködésben.

A spanyol kormány több intézkedéssel próbálja ellehetetleníteni az október 1-jére kitűzött referendumnak, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett. A spanyol csendőrség a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására irányuló akciókban az elmúlt napokban 14 magas beosztású katalán tisztviselőt vett őrizetbe ideiglenesen, majd engedett később szabadon, emellett tízmillió szavazólapot és másfél millió plakátot foglalt le. Az intézkedések ellen tízezrek tüntettek Katalóniában.

Madrid időközben bejelentette, hogy a spanyol rendőrség és a csendőrség további alakulatait küldik Katalóniába.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!