Előző
Következő
új cikk

Külföld

Németország - Magas választási részvétel a városokban

Népszava|2017. szept 24. 15:01
[A+ A-]

Angela Merkel szavaz. FOTÓ: KAY NIETFELD / DPA

Eddig nem igazolódtak be azok a félelmek a vasárnapi német parlamenti választáson, hogy történelmien alacsony lesz a részvételi arány. A nagyvárosokban jóval többen járulnak az urnákhoz, mint négy éve. Szinte nincs olyan település, ahol 11 óráig kevesebben éltek volna szavazati jogukkal, mint 2013-ban. Hamburgban eddig az időpontig 37,4 százalék voksolt, míg négy éve 35, 4 százalék. Brémában délig 27,1 százalék szavazott (24,9 2013-ban). Münchenben jóval többen szavaznak a négy évvel ezelőttinél: délig 57,1 százaléknyian, a levélben leadott voksokkal együtt (44,3). A szintén bajorországi Nürnbergben 29,6 százalék szavazott (2013-ban 26,4). Stuttgartban 12 óráig ugyan csak 19,6 százalék voksolt, ez is fél százalékkal több a 2013-as értéknél. A keletnémet Potsdamban hosszú sorok kígyóznak az urnák előtt. Délig 29,6 százalék szavazott, 2013-ban ugyaneddig az időpontig 25,8 százalék. Akadnak azonban negatív példák és. Összességében Szászországban a részvétel nem változott a négy évvel ezelőttihez képest, Türingiában pedig csökkent is az akkori 31,2-ről a mostani 24,5 százalékra.

A választásra jogosultak mintegy 30 százaléka már előzőleg, levélben leadta szavazatát. 2013-ban még 24,2 százalék voksolt levélben a parlamenti választáson. Az első hivatalos országos eredményeket a részvételről 15 óra 30-kor közlik.

Az EBESZ soha ennyi megfigyelőt nem küldött a választásra, mint most – írta a Süddeutsche Zeitung. Ennek nem az az oka, hogy nem bíznának a német választási rendszerben. Inkább a német állam nyíltságát mutatja, be akarják mutatni, hogyan is működik a német demokrácia. 25 országból 43 parlamenti képviselő érkezett, köztük oroszok, grúzok.

Sorban adják le a politikusok szavazatikat. Frank-Walter Steinmeier államfő feleségével, Elke Büdenbenderrel voksolt Berlin Zehlendorf városrészében. A szociáldemokrata elnök, Martin Schulz szülővárosában, Würselenben voksolt. Viccelődve megjegyezte: az övé lesz a döntő szavazat. Amikor pedig a fotósok összesereglettek az eseménynél, azt mondta, akár kétszer is szívesen szavaz. A populista Alternatívát (AfD) irányító Frauke Petry Lipcsében adta le szavazatát.

A Twitteren álhírek jelennek meg. Azt állítják, hogy már tudni az első közvélemény-kutatási adatokat. Ez azonban nem felel meg a valóságnak. Az első eredményeket 18 órakor közlik.

Apropó Twitter. A német labdarúgó válogatott hátvédje, Mars Hummels a közösségi oldalon szólította fel honfitársait arra, menjenek el szavazni.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!