Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Sorok között

Népszava|2017. szept 25. 06:08
[A+ A-]

Trend a lelke mindennek. Az Orbán rezsim oktatásügyi trendje pedig a teljes központosítás, az állami felügyelet, a rezsim zavaros és retrográd "szellemiségének" sulykolása. A lényeg, hogy a következő nemzedékeknek már ne legyenek önálló gondolataik, és a kreativitás mint bolsevista trükk ágyazódjon be a köztudatba. Sok-sok engedelmes, kétkezi, keményen dolgozó kisembert akar látni a miniszterelnök.

A gyakorló pedagógusok közül sokan jelezték, hogy a kísérletinek nevezett állami tankönyvek egy jó része használhatatlan. Az egyik független oktatói szervezet szakértője elmondta: amit az atomtitkokhoz hasonló rejtély övez, az az, hogy kik ellenőrzik, "korrigálják" ezeket az úgynevezett tankönyveket, mert több szerző is döbbenten konstatálta, hogy nem nagyon ismer rá a saját művére. Akadt olyan szakember, aki elhatárolódott a "szerzeményétől", mert valahol valakik annyira átdolgozták, hogy teljesen el is rontották a munkáját.

Jelenleg még többnyire az állami mellett megrendelhető egy-egy piaci szereplő kiadványa is, de ez utóbbiak hamarosan eltűnhetnek a választható tankönyvek listájáról. Az engedélyük öt évre szól, és a legtöbbnek hamarosan lejár az akkreditációja, amit nem úgy tűnik, mintha a kormány meg akarna hosszabbítani. Ráadásul az állami támogatást is úgy állapították meg, hogy ráfizetés nélkül jószerivel az általános iskolákban csak az állami könyvcsomag hozzáférhető.

A sokat próbált pedagógus pedig azt teheti, hogy a felsősök 12 ezer forintos fejpénzéből átcsoportosít az alsósok 3 ezer forintjához, és akkor használható tankönyvre is jut. A tartósnak mondott könyvekből meg egy-egy osztálynyit rendel, és az az osztály kapja meg, amelyiknek az adott órájához épp szüksége van rá. Néhány iskolában még a bespájzolt korábbi, bevált tankönyveket használják.

A pedagógusok így is tanítanak. A sorok között.

Bihari Tamás