Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tarlósnak integettek a Római-partért

Népszava|2017. szept 24. 19:59
[A+ A-]

Nem hagyjuk, hogy közvetlenül a Duna partra betongátat emeljenek – üzenték vasárnap délután a Római-partot védő civilek a főpolgármesternek és a fővárosi közgyűlésnek a Madách térről, ahol egy-két ezres tömeg gyűlt össze a Greenpeace hívására.

„Árvízvédelmet – természetrombolás nélkül” molinó alatt többen arról beszéltek, hogy a Római-part a budapestiek ügye, és ebben a kérdésben nem szabad ellenükre, nélkülük dönteni. A fővárosiaknak szívügye a Római-part, Budapest egyik utolsó természetközeli Duna-partja. A rendezvény résztvevői arra szólították fel a Fővárosi Közgyűlést: állítsa le a kockázatos parti nyomvonal engedélyeztetését, és alaposan vizsgáljon meg más, alternatív nyomvonalat is.

A tüntetés szónoka, a „Helló Római! Lángost vagy betont” - civil lap főszerkesztője Kaprinyák Katalin arról beszélt, hogy míg Tarlós István azt hiszi, hogy pár elszállt civillel küzd, addig már több százan iratkoztak fel a riadóláncra, még a hullámtérben élők közül is, akik, ha kell megvédik a partot az esztelen pusztítástól. Érthetetlennek nevezte, hogy a főpolgármester továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az érintettek nélkül a fejük felett hozzon döntést. Erre utal azonban az is, hogy miközben csütörtökre hirdetett a Római-parton az ügyben a főpolgármester közmeghallgatást, egy nappal korábban a közgyűlés már szavazhat a beruházás engedélyezéséről.

„Fát lehet vágni a hátunkon!” – kezdte beszédét Lányi András író, filozófus, úgy folytatva: jött egy kormány, aki szó szerint vágja a fákat, például a Városligetben, a Rómain. A filozófus emlékeztet arra, hogy a főpolgármester párhuzamot vont a Római-parti mobilgát ellen, és a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ellen fellépő civilek között. Ez részben jogos: mindkét esetben lelkiismeretlen politikusok erőltették a környezetromboló beavatkozást, amit az állampolgári tiltakozás megakadályozott. „Tarlós helyében, demokratikus döntéselőkészítés nélkül nem erőltetném a döntést – mondta –, mert könnyen lehet, hogy valaki ismét összekapcsolja a környezetvédelmet a rendszerváltással.”

A vasárnapi demonstráció élőképpel zárult, a civilek egy kék színű szívből integettek kék szalagokkal és pulóverekkel a városháza felé.

Jövő vasárnap ismét lesz demonstráció, a Duna-partra az Északi összekötő híd lábához hívták a civileket – a jövő heti közgyűlés határozatától függően – hangos menetre, vagy örömünnepre.

Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!