Előző
Következő
új cikk

Külföld

Caracas és Phenjan az amerikai szégyenpadon

Népszava|2017. szept 26. 05:34
[A+ A-]

Fotó: DPA/Olivier Douliery

„Biztonságossá tenni Amerikát – ez az első számú prioritás számomra. Nem fogunk olyanokat beengedni az országunkba, akiknek a hátterét nem tudjuk megfelelően ellenőrizni” – ezzel a hétfői Twitter-üzenettel „kommentálta” Donald Trump amerikai elnök, hogy az Egyesült Államok kibővítette a vitatott beutazási tilalmat újabb országok – így Észak-Korea, Venezuela és Csád – állampolgáraira.

A tiltólistán szerepel még Irán, Líbia, Szíria, Jemen és Szomália, érdekes módon azonban a polgárháború sújtotta Szudánnal szemben feloldották a korlátozásokat. Trumpot korábban sokat kritizálták a beutazási tilalom miatt, mivel az csak muzulmán többségű országokat érintett és küldött a szégyenpadra, így egyesek szerint gyakorlatilag nem beutazási, hanem sokkal inkább „muszlimtilalom” volt. Számos állam fellebbezett ellene, amelynek végrehajtását többször is felfüggesztettek, a legfelsőbb bíróság októberben vitatja meg az elnöki rendeletet.

A listára újonnan felvett országok többségére nem igaz, hogy a muzulmánokat céloznák meg vele, mégis jelzésértékű, hogy kik a „klub" új tagjai. Az amerikai-észak-koreai csörte jó ideje tart, a katonai erődemonstrációk mellett mindennapos a két vezető, Donald Trump és Kim Dzsong Un közötti „virtuális szóváltás”. A története legsúlyosabb politikai-gazdasági válságát élő Venezuela, és szocialista elnöke, Nicolás Maduro szintén gyakran téma a Fehér Házban, így nem olyan nagy meglepetés, hogy a beutazási tilalom értelmében egyes kormányhivatalnokok és családtagjaik október 18-tól nem léphetnek az Egyesült Államok területére. Csád – mutat rá a CNN – azért került a listára, mert Washington kérése ellenére nem osztott meg fontos, terrorizmussal kapcsolatos információkat az Egyesült Államokkal.

A tilalom első sorban az üzleti és a turistavízumokat érinti mindhárom ország esetében, és nem vonatkozik azokra, akik már érvényes vízummal rendelkeznek.

Trump veje nem tanult Clinton hibájából
Kínos helyzetbe került Donald Trump veje és főtanácsadója, Jared Kushner, miután kiderült, hogy privát e-mailjét használta hivatalos levelezésre – jelentette vasárnap a Politico. Bár ügyvédje szerint bizalmas információ közlésére nem használta a privát mailfiókot, oda többnyire csak újságcikkek érkeztek, az ügy így sem vet jó fényt a Trump-stábra, mert az elnökválasztási kampány során Hillary Clinton korábbi külügyminisztert, demokrata jelöltet többször is alkalmatlannak nyilvánították az ország vezetésére, amiért magánfiókot használt hivatalos ügyek lebonyolítására.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!