Előző
Következő
új cikk

Sport

Tusup: Cseh és Gyurta többre is vihette volna

Népszava|2017. szept 26. 18:15
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Terjedelmes interjút közölt az Index a többszörös olimpiai- és világbajnok úszó, Hosszú Katinka edző-férjével, Shane Tusuppal. A sportolóból lett 29 éves tréner elsőként arról beszélt, miért tombol szinte önkívületi állapotban a medence partján olyankor, amikor neje úszik.

„Ha valakinek van egy olyan projektje vagy munkája, amiben hisz és amit szenvedéllyel csinál, akkor abban illik százszázalékosan részt venni. Én így teszem hozzá a magam részét, illetve így teszem hozzá a verseny alatt. Bezzeg, ha futballedző lennék, és a bíróval üvöltöznék, vagy a csapatomat hajtanám, azon senki nem akadna fent” – elmélkedett Tusup.

A folytatásban a szakember más témák mellett beszélt a magyarországi fogadtatásáról is, amellyel kapcsolatban elmondta: több visszautasításba ütközött. Végül szóba került a házaspár és a Magyar Úszó Szövetség tavaly őszi „háborúja” is, amelynek következtében távozott posztjáról az elnöki teendőket előzőleg évtizedekig ellátó Gyárfás Tamás.

„Nem volt más választásunk, valamit tenni kellett az úszósportért” – mondta Tusup. – Az úszósport haladhat jó, de rossz irányba is. A jó irány az, amiről már beszéltem: az edző és a sportoló közötti partneri viszonyra épít, ez hoz eredményeket. És nálunk nem ez történt, és nem ez történik most sem. Cserben hagyták az országot, cserben hagyták a sportolókat, tönkretették őket, és én ezt nem bírtam nézni tovább. Hány úszó karrierjének tönkremenetelét kellett volna még végignézni? A magyar az egyik legjobb sportnemzet, amit láttam. Itt mindenki jó lenne valamiben. Kiválaszthatsz bárkit, van olyan sport, amiben kiváló eredményeket érhetne el. Ez a tehetség elfecsérlése. Pontosan az, ami Cseh Lászlóval, ami Gyurtával történt, vagy azokkal, akiket még gyerekként a tévében láttam úszni. Cserben hagyta őket a szövetség. Jobb menedzseléssel, jobb módszerekkel több kijöhetett volna belőlük – nyilatkozta Shane Tusup.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!