Előző
Következő
új cikk

Belföld

Felpörgetik a választásokra a parképítést a Ligetben

Népszava|2017. szept 26. 20:30
[A+ A-]

Fotó: Facebook/Liget Budapest

Kutyamosdatós ebfuttatót, új illemhelyet, sportpályát avathatnak a Városligetben a kormánypárti politikusok az országgyűlési választások idején. De csak akkor, ha valóban elkészülnek a parkfelújítás első szakaszával és elég lesz rá egymilliárd forint.

A Liget-projekt részét képező parkfelújításról tartott fórumon Persányi Miklós, a beruházás zöldügyi miniszteri biztosa bejelentette: tavaszra már élvezhetik a Városliget látogatói és kedvelői a beruházás első szakaszának eredményeit. Valójában nem a kormány által megálmodott múzeumi negyed, vagy a Liget-projekt részeként e területre álmodott új épületek készülnek el, csupán a park "zöldfelújításának" első üteme. A négy fázisra bontott parkrekonstrukció első részével végezhetnek tehát a jövő évi országgyűlési választások idejére, már ha Persányiék megfelelő kivitelezői ajánlatokat kapnak, és persze ha senki sem indít jogorvoslati eljárást az október közepén záruló közbeszerzési eljárással szemben.

Fotó: Tóth Gergő

Persányi Miklós a Népszavának azt mondta, bízik benne, nem szállnak el az ajánlatok a valóságtól, s így beleférnek a tervező által kiszámított keretbe. Kérdésünkre, hogy a kivitelei terveknek megfelelő egymilliárd forint elegendő lesz-e a mai park parkosítására, nem tudott válaszolni. Szloszjár György, a Liget-projekt táj- és kertépítészeti feladatait végző Garten Studio Kft. vezetője szerint viszont elégnek kell lennie. Bár - tette hozzá - az utóbbi években kétségtelenül magasra kerültek a kivitelezői ajánlatok.

És hogy mire futja az egymilliárdból? Az első szakaszban a Vakok kertje, a sportpályák kisebbik része újulhat meg, továbbá létesül egy kutyatér ebmosdatóval és -pancsolóval, különféle akadályokkal, és "a kutyaásásnak teret adó talajjal". A Ligetben ugyanis a szabad kutyafuttatást megtiltják, az ebek mozgását a két kutyajátszótérre és egy nagyobb füves területre korlátozzák.

A felújított Vakok kertjének elkerítettsége megmarad, továbbra is elsősorban a vakok és mozgássérültek számára lesz látogatható, de felújítják a tájékozódást segítő burkolatrendszert, felújítják az építményeket, a vízarchitektúrát, a növényzetet, valamint egy új épület, egy pihenőpavilon is épül. A szomszédban lenne két új labdapálya, a 200 méteres futókör, két egyenként 60 méteres sprintpályával, kültéri fitnesz- és bemelegítő eszközökkel, amelyek elsősorban az iskolások sportolását szolgálná.

A vadonatúj, szintén körpavilonba kerülő, első ligeti mosdó itt kapna helyet. A Ligetben ugyanis összesen kilenc új illemhely létesülne, de ez még a távolibb jövő, 2018-ra csak egy készül el biztosan. Ezen kívül a Szépművészeti Múzeum előtti tér parkosítására költetnének az egymilliárd forintos keretösszegből, valamint közvilágításra, térbútorokra.

Ha nem lesz elég a pénz, vagyis a tervező által becsült költség alulmúlja a kivitelezők igényeit, az az átadás rovására mehet. Szloszjár 3-6 hónapra becsülte a parkrekonstrukció első fázisához szükséges munkaidőt, így ha novemberben valóban elkezdik, még sikerülhet tavasszal "ünnepelni", de konkrét átadási dátum kimondására a tervező nem vállalkozott. A tájépítész azzal számol, 2018 nyarán elkezdhetik a parkfelújítás második ütemét, a harmadikat az év végén, legkésőbb 2019 elején. A legbizonytalanabbnak a negyedik fázis mutatkozik, akkorra kell felfüggeszteni a Liget átmenő gépkocsiforgalmát, megszüntetve az áthajtást a Koós Károly sétányon, Állatkerti körúton.

Ha valóban elkezdik a park felújítását – amin kívül a Városligetet védők szerint nem is lenne másra szükség –, a Liget-projektből nem az egyik oda tervezett múzeum, hanem maga a zöldterület újjászületése juthat legközelebb a megvalósuláshoz. A projekt 2015-ös kezdete óta ugyanis eddig három épületet bontottak le, ám az oda álmodott múzeumok megépülése továbbra is távoli – ahogyan még a földmunkák elkezdése is. Az elmúlt fél éveben annyi történt, hogy a ligetvédők két bontási helyszínt visszakaptak demonstrációs területként.

A fórumon többen is kíváncsiak voltak a múzeumépítések kezdetére, ám az idevágó kérdésekre nem kaphattak választ. Hárításként Persányi Miklós például az Inforádió korábbi adását javasolta meghallgatni, amiben Baán László, a projekt miniszteri biztos nyilatkozott. Amire a projekt ellen tiltakozó környezetvédőknek most mindenképpen fel kell készülniük: 39 fa kivágása, 67 ültetése, 19 átültetése. Ezek csak a parkfelújítás szükséges következményei. Jó hír viszont, hogy lett a Ligetnek fagondozási protokollja, ami – Persányit idézve – kőbe vési a fák ápolásának, pótlásának, az állomány megújulásának szabályait.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!