Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Feszesebb lett a munkaerőpiac

Népszava|2017. szept 28. 05:23
[A+ A-]

A június elejétől augusztus végéig tartó három hónapos időszakban 4 millió 444 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, 58 ezerrel több, mint egy évvel korábban - közölte a KSH tegnap. Ezidő alatt a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 195 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,2 százalékra csökkent, a megelőző három hónaphoz képest viszont stagnált. A közmunkaprogramban résztvevők száma nagyjából öt ezer fővel mintegy 191 ezerre csökkent.

Elemzők szerint a foglalkoztatottak számának növekedése lelassult, ami Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén. Így még inkább hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba minden áron való bevonásának kérdése, amennyiben a magyar gazdaság fel kíván zárkózni a fejlett európai gazdaságok foglalkoztatási szintjéhez.

Az elemző úgy látja, a munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is közel 700 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve. Figyelembe kell venni azonban, hogy a fenti csoportok egy részének a foglalkoztathatósága meglehetősen problémás így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerőpiacon való megjelenésükhöz. Továbbá a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében - tette hozzá. A foglalkoztatottak száma várhatóan 2018 nyarán érheti el a 4,5 millió főt, idén éves átlagban marad a 4,százalékos munkanélküliség, ami a jövő év közepére 3,8 százalékra eshet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!