Előző
Következő
új cikk

Külföld

Donald Trump söralátétje

Népszava|2017. szept 29. 05:40
[A+ A-]

Fotó: AFP/Olivier Douliery

Azt követően, hogy elbukott a Kongresszusban az Obamacare felszámolásának terve, Donald Trump elővarázsolta a kalapból adóreformját. A növekedésért, a munkahelyteremtésért, a családokért és Amerikáért – ezekkel a hangzatos szavakkal vezette fel Indianapolisban fiskális reformját az elnök, aki szerint a „történelmi adókönnyítések” a kisembereknek kedveznek majd. Ellenfelei, és nem csak a demokraták, szerint elsősorban az olyan „kicsik” mint ő lesznek a haszonélvezők.

Egy papírlap, (söralátét?..) elég lesz az adminisztrációhoz – hangoztatta Trump az adóreform ismertetésekor. Eszerint a tehermentes jövedelemhatár megduplázódik, a házaspárok 24 000 dollárig, az egyedülállóak 12 000 dollárig mentesülnek a kötelezettség alól. Az eddigi hét adósávot három váltja fel, 12, 25, 35 százalékos kulcsokkal, de a hírek szerint a törvényhozók, biztosítandó a progresszivitást, beépítenének még egy szeletet a 35 és a jelenlegi maximum 39,6 százalék közé. Egyelőre homályban van, hogy lesznek-e változások, amelyek az ingatlanadózást, a jótékonysági adományokat, vagy például az idősgondozásból keletkező bevételeket érintik. Donald Trump „drámai” változásokat ígért a vállalkozások számára is. Versenyképesség javulás, új munkahelyek százezrei, bérnövekedés – sorolta a hozadékát a tervnek, amely az eddigi 38 százalékról 20 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét. Igaz augusztusban még 15 százalékot vizionált, de a ráta így is elmarad a fejlett országok 22,5 dolláros átlagától. További kedvezményként a vállalatok öt év alatt amortizálhatják új befektetéseiket. Az egyéni vállalkozók, amely státusz a leggazdagabbak számára is kínálkozó lehetőség, 25 százalékos fix kulccsal adóznának, de ehhez várhatóan a Kongresszusnak is lesz szava. Az osztalékadó marad 23,8 százalék, és egyelőre nem változik a gazdagok hozzájárulása sem az Obamacare pénztárához. Trump 2800 milliárd dollár repatriálását reméli azon multinacionális cégektől, amelyek külföldön parkoltatták nyereségüket, megkönnyítve számukra a választást egy csökkentett, de pontosan még nem tisztázott adókulccsal.

A Wall Street Journal számításai szerint tíz év alatt 5800 milliárd dollárra rúg az adócsökkentés, ugyanakkor a költségvetés bevételei több adókedvezmény eltörlése, és az adóelkerülő rések bezárása révén 3600 milliárddal gyarapodhatnak, így a kezelendő lyuk 2200 milliárd dollárnál áll meg. Mindez azonban még a törvényhozók akaratától függ, a megmérettetésre, legjobb esetben, októberben kerülhet sor, azután, hogy a Kongresszus előre lép a 2018-as költségvetés tekintetében, de sokan kételkednek abban, hogy idén érdemi döntés születik.

Rédei Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!