Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A filmipar jobban teljesít

Népszava|2017. szept 29. 05:48
[A+ A-]

Fotó: Népszava

- A film az egyetlen magyarországi iparág, ahol nincs elvándorlás külföldre. Mindenki száz százalékosan dolgozik, sőt az helyzet, hogy jelenleg nincs elég szakember, aki ki tudná szolgálni az itt forgató külföldi és hazai produkciókat - mondta Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a Magyar Nemzeti Filmalap tegnapi sajtótájékoztatóján. Az eseményen még bejelentették, hogy a tavaly beindított sikeres képzési támogatási és gyakornoki rendszer beindítása után saját szervezésű, 17 filmes szakterületet érintő ingyenes képzési sorozatot indítanak októbertől.

Azt már Lányi Eszter, a Filmalap képzési és innovációs igazgatója tette hozzá: a filmalap-támogatással működő szakmai képzések jelentették a zsilipet, ugyanis a résztvevők több mint felének korábban nem volt filmes tapasztalata. “Itt tudtunk új embereket szerezni” - húzta alá.

A most indított, úgynevezett Fast Forward Program keretében lesznek nagyobb létszámú előadások, de nyolc-tíz fős workshopok is. Az első október 4-én a MOME-n mely a marketingről, azon belül a poszter és a trailerkészítésről szól majd külföldi szakemberek tolmácsolásában és már a meghirdetés utáni pár napban, már több mint kétszázan jelentkeztek. Lányi fontosnak tartja, hogy a fiatal magyar rendező megtanulják a prezentálást - mivel meglátása szerint a felsőoktatási intézményekben erre nem helyeznek kellő hangsúlyt.

- Nem akadémiai koncepció áll a program hátterében, hanem sokkal inkább a gyakorlati tréning. Aki nálunk végez, garantáltan kap munkát a Filmalap közvetítésével - jelentette ki Andy Vajna. Illetve ígéretet tette annak kapcsán is, hogy jövőben az itt dolgozó neves filmesek fordítsanak egy-egy hétvégét a magyar fiatalokra.

Cs. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!