Előző
Következő
új cikk

Külföld

Moszkva beszállt az amerikai futballba

Népszava|2017. szept 30. 05:40
[A+ A-]

Fotó: AFP/Angela Weiss

Moszkva ismét bizonyította, hogy villámgyorsan képes befolyást szerezni az amerikai belpolitikát meghatározó eseményekben: alig egy hete kezdődött az NFL-játékosok rasszizmus elleni tiltakozása, orosz trollok a Twitter közösségi oldalon igyekeztek egymásnak ugrasztani a témában igen megosztott amerikaiakat.

A tavaly kezdődött tiltakozás a múlt héten kapott új lendületet, amikor több amerikai futball játékos letérdelt a himnusz alatt, hogy így demonstráljon a fekete áldozatokat követelő rendőri brutalitás ellen. Napokkal később a tiltakozás mozgalommá szélesedett, sportolók, klubtulajdonosok követték a példát, sőt, még Stevie Wonder zenei legenda is térdre ereszkedett a színpadon. Donald Trump amerikai elnök nem kímélt senkit, dühös kirohanásban kurafinak nevezte a tiltakozó játékosokat, és elbocsátásukra szólított fel.

A téma igencsak megosztja az amúgy is igen polarizált amerikai társadalmat, az orosz befolyás pedig csak olaj a tűzre. James Lankford republikánus szenátor szerdán jelentette be: az orosz trolloknak nagy szerepük van abban, hogy a vita elmérgesedett a közösségi médiában. Bár konkrét bizonyítékokat nem mutatott be, azt mondta, a különböző profilok mögé bújt orosz trollok elárasztották a Twittert, és mindkét tábort tüzelik, a tiltakozást támogató vagy épp elutasító kommentekkel és hashtagekkel – emlékeztet a Reuters hírügynökség. Az eset újabb pofon az amerikai kormánynak, hiszen a jelek szerint Moszkva nem csupán a tavalyi elnökválasztást befolyásolta, hanem más, nagy vihart kavaró belügyi kérdésekben is megpróbálnak befolyást szerezni az oroszok, és minden erejükkel azon vannak, hogy növeljék a megosztottságot az amerikai társadalmon belül.

A 2016-os elnökválasztási kampányt érintő orosz befolyásról szóló vizsgálat egyik kulcsszereplője, Mark Warner szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának rangidős demokrata párti tagja kemény szavakkal illette a Twittert – emlékeztetett a The New York Times –, amiért „figyelmen kívül hagyta” az orosz befolyásról szóló bizonyítékokat az elnökválasztási kampány idején. Egy másik népszerű közösségi oldal, a Facebook szintén hasonló problémával küzdött: számos amerikai aktivista profiljáról kiderült, orosz trollok hozták őket létre, hogy egyebek között álhírek terjesztésével befolyásolják a választókat. Kongresszusi nyomásnak engedve a cég csütörtökön bejelentette átad mintegy háromezer, az oldalon elhelyezett orosz hátterű hirdetést a moszkvai befolyást vizsgáló bizottságnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!