Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terror a pályaudvaron - Lelőtték a marseille-i merénylőt

Népszava|2017. okt 1. 15:34, frissítve: 2017. okt 1. 20:58
[A+ A-]

FOTÓK: CITIZENSIDE / Paul-Louis Leger

Járőröző katonák lelőttek vasárnap délután egy férfit a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarán, miután az késsel támadt utasokra - közölte a helyi ügyészség. 

A merényletben két nő vesztette életét.  Rendőrségi források az eset után nem sokkal azt nyilatkozták – emlékeztet az AFP –, hogy vélhetően terrorista támadás történt, mivel a férfi – akit a helyszínen tartózkodó katonák lelőttek – a késelés előtt azt kiáltotta: Allahu Akbar, vagyis Isten a leghatalmasabb.

FOTÓ: CITIZENSIDE / Paul-Louis Leger

FOTÓ: CITIZENSIDE / Paul-Louis Leger

Ezt egy szemtanú is megerősítette a Reutersnek, aki hozzátette: látta, amint a férfi a kabátja ujjából előveszi a kést, majd először egy fiatal lányt, majd egy idősebb nőt megtámad. A francia sajtóban megjelent értesülések szerint az egyik nőnek a torkát vágta el a feltételezett terrorista, a másikat pedig gyomron szúrtaAz Unsa rendőri szakszervezet tájékoztatása szerint a két áldozat egy 17 és 20 éves nő. A támadó személyazonossága egyelőre nem ismeretes. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.


Xavier Tarabeux helyi államügyész megerősítette, hogy a terrorkészültség keretében az Őrszem hadműveletben járőröző katonák a pályaudvaron lelőtték a támadót.  A pályaudvart kiürítette a rendőrség, és biztonsági kordont húzott az épület köré. Tűzszerészek vizsgálták át a teljes pályaudvart, azt ellenőrizték, hogy van-e a helyszínen robbanószerkezet, illetve, hogy a támadónak voltak-e tettestársai. A környéket teljesen lezárta a rendőrség, s azt kérte a Marseille-iektől, hogy kerüljék el a pályaudvart, amelyet mintegy kétszáz rendőr biztosított. A támadást követően teljesen leállított vasúti közlekedést fél 6 óra után fokozatosan újraindult. 

Gérard Collomb belügyminiszter a helyszínre érkezett és kora este sajtótájékoztatót tart. "Mélyen felháborít ez a barbár cselekmény, osztozom a marseille-i áldozatok hozzátartozóinak és családjainak fájdalmában" - írta a Twitteren Emanuel Macron. A francia államfő egyben "üdvözölte, hogy az Őrszem (hadművelet) katonái és a rendőrök hidegvérrel és hatékonyan léptek fel". Edouard Philippe miniszterelnök is a Twitteren fejezte ki "dühét és szomorúságát az áldozatok miatt". 

A támadás két nappal az új terrorelhárítási törvény nemzetgyűlési szavazása előtt történt. A törvénytervezet elfogadásával lehetővé válik a július 6-án hatodik alkalommal meghosszabbított rendkívüli állapot kivezetése. A 2015. november 13-i párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot november 1-én ér véget, a terrorkészültség ugyanakkor várhatóan nem csökken, a legmagasabb fokozatú marad az egész országban. A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet lehetőségét.

Franciaországban évek óta szükségállapot van érvényben, mivel számos terrorista merénylet történt az utóbbi két évben. 2015 novemberében 130 ember vesztette életét a francia fővárosban egy összehangolt támadássorozatban. „Marseille-t többnyire elkerülték ezek a fajta támadások. A biztonsági erők azonban gyorsan reagáltak. Nehéz ennél többet tenni. A támadó és az áldozatok holtteste között 10 méter a különbség, ami jelzi, hogy gyorsan közbeléptek” – nyilatkozta a BFM televíziónak Renaud Muselier, régiós vezető.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!