Előző
Következő
új cikk

Belföld

Visszakérheti az Unió a fizetős játszótér árát

Népszava|2017. okt 2. 05:02
[A+ A-]

FORRÁS: HAJDÚHADHÁZI FIATALOK FACEBOOKOLDALA

Nem kell fizetni, elég regisztrálni a játszótér használatáért – magyarázkodik a hajdúhadházi önkormányzat. A helyiek most hallanak erről először.

Alaposan a zsebébe kell nyúlnia a hajdúhadházi önkormányzatnak, ha kiderül, hogy jogtalanul szednek pénzt az esélyegyenlőségi céllal épült sportkomplexum használatáért. Elsőként a Népszava írta meg, hogy a pályázathoz csak „pántlikaként” használták a romákat, mert épp ők nem tudják igénybe venni a fizetőssé tett létesítményt. A sporttelepet fenntartó, önkormányzati tulajdonban lévő Hajdúvitéz Nonprofit Kft. cikkünk megjelenése után zavaros sajtóközleményben igyekezett megmagyarázni, hogy a létesítményt és a hozzá tartozó játszóteret bizonyos feltételekkel ingyen használhatják a helyiek.

Azt írták: a komplexum területén található játszótér egy kiegészítő elem a szabadtéri kosárlabda-, labdarúgó- és futópálya, továbbá a kondipark meg a vívóterem mellett. A játszótér használata – magyarázták – a hajdúhadházi lakosok számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció és az azt igazoló kártya birtoklása díjtalan. A sportkomplexum ingyenesen használható az üzemeltető Hajdúvitéz Nonprofit Kft.-vel köthető együttműködési megállapodás keretében, civil szervezetek kötelékében sportoló gyerekek és felnőttek számára. A családi bérlet ára 7500 forint évente, amely két szülő és két gyermek számára teszi lehetővé a sportkomplexum egy éves használatát. A játszótéren kívüli, szabadtéri sportolást szolgáló létesítményekre családi bérlet, felnőtt bérlet és napijegy váltható. Ez utóbbi – bár a közleményben nem szerepel – a városrészben élők szerint 500 forint.

A helyiek úgy vélik, az önkormányzat csak kibúvót keres azután, hogy nyilvánosságra került a botrányos eset. Több helybeli valamint Kovács Annamária, a Hajdúhadházi Fiatalok nevű csoport közösségszervezője, drámapedagógus és ifjúsági munkás is azt mondta érdeklődésünkre: most hallottak először arról, hogy regisztráció után ingyenes lenne a játszótér használata, szerintük ezt csak most, a kínos ügy kipattanása miatt találta ki az önkormányzat. Megerősítették, eddig csak az 500 forintos napijegy megvásárlásával mehettek be a létesítmény területére, így a játszótérre is.

– Az egyesületi tagság is csak kibúvó arra, hogy jogilag ne lehessen kérdőre vonni az üzemeltetőt – tette hozzá Kovács Annamária a Hajdúhadházi Fiatalok közösségszervezője. A csoport idén nyáron azért gyűjtött össze több mint 250 aláírást, hogy tegyék ingyenessé a sportkomplexum szolgáltatásait. – Kérdés, hogy a szóban forgó egyesületeknek van-e tagdíja, ruha- és eszközigénye, amit kötelező megvásárolni. S mi van, ha egy nagycsaládos anyuka gyerekei nem tudnak megfelelő ruházatban egy nívós egyesületbe bejutni, csak mondjuk néha a játszótérre szeretnének elmenni? Ha tényleg nyitott az egyesület, akkor bátorítsák és informálják az embereket a lehetőségeikről, mert így csupán az az érzésük marad, hogy ellenük van a létesítmény, mert ők szegények.

FORRÁS: HAJDÚHADHÁZI FIATALOK FACEBOOKOLDALA

FORRÁS: HAJDÚHADHÁZI FIATALOK FACEBOOKOLDALA

Szavai szerint Hajdúhadházon már nemcsak a sportpálya, hanem a művelődési ház is fizetős, mert a közművelődési funkciókkal bíró köztereket is átvette a Hajdúvitéz Kft. Informális közösségeknek, ifjúsági kluboknak nagyon nehéz így elérhető, nyitott tereket találni.

– A világ minden táján meg tudják oldani, hogy akár olyan srácok is bemehessenek a játszótérre, akiktől amúgy tart az üzemeltető. Nehezen kezelhető, nehéz sorsú fiatalokat is be lehet vonni és érdekeltté tenni, hogy örömmel használják a lehetőségeket. Ehelyett rájuk fogják, hogy tönkreteszik a játszóteret. Pedig bevonhatnák őket, hogy ha már kimondottan az integrálódásukra épült, akkor kapjanak esélyt. Épp amiatt lehetett volna remek lehetőség a szociális városrehabilitáció és ez a sportkomplexum, mert rengeteg a szegény család, a korai iskolaelhagyó fiatal. De sajnos Hadházon az együttműködés helyett inkább a rendvédelmi eszközökben hisznek – mondta Kovács Annamária.

Cikkünk nyomán a K-Monitor blogja írta meg: „sanszos”, hogy törvénytelen a belépődíjas rendszer. A hajdúhadházi játszótérépítés célja ugyanis az eredeti pályázati kiírás alapján szociális városrehabilitáció volt, s "közszolgáltatás ellentételezésére nyújtott támogatásnak" minősül, ami száz százalékos támogatást kapott, így vélhetően nem számoltak árbevétellel a játszótér esetében. Márpedig ha így van, akkor az önkormányzat a belépőjegy-szedéssel megszegi a támogatási szerződést, ami az összeg, vagy annak egy részének visszafizetésével büntethető.

Úgy tűnik, még maga a polgármester sem tudja, hogy szednek-e pénzt a játszótér használatáért vagy sem. Hivatalosan ugyan immár másodszor sem reagált lapunk megkeresésére – miként az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem válaszolt az ügyben küldött levelünkre –, ám saját közösségi oldalán Csáfordi Dénes lényegében elismerte a díjfizetést, s mellékesen „sorosozott” is egyet. „Semmi változás nem történt Hajdúhadházon a játszóterekkel. A belvárosi nagy, a Táncsics utcai és a Béke úti továbbra is ingyenesen használható. A Szederjes Sportközpont más, ott egy komplexumon belül van egy játszótér is. Ott van fizetendő díj, de az ingyenes használatnak ott is meg van a feltételrendszere. Szóval semmi nem változott városunkban, hacsak annyi nem, hogy a "sorosbérencek" nálunk is elkezdték "áldásos" tevékenységüket. Kétsége ne legyen senkinek, fizetett emberek lázítják a helyi cigányságot.”

Nos, ezek után végleg tanácstalanokká váltunk, hogy ha már a polgármester szerint is „van fizetendő díj”, akkor mégis kinek ingyenes a játszóteret is magába foglaló hajdúhadházi sportkomplexum?

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!