Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Továbbra se csökkenti a rezsit a Fidesz

Népszava|2017. okt 2. 05:21
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

Továbbra se engedi át a lakosságnak a tartósan megfeleződő nemzetközi energiaárakat az Orbán-kabinet – deríthető ki a Magyar Közlöny pénteki számában az október 1-től kezdődő „gázév” kapcsán közzétett szabálymódosító csomagból.

Erről Aradszki András, az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára korábban nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott: nálunk „a lakossági energiaárak nem függenek a világpiaci áraktól”. Ugyanakkor, mint arra Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető nemrég felhívta a figyelmet, az alacsony gázbeszerzési árak és a magasan maradt eladási árak közötti extraprofit már az állami MVM tulajdonában lévő gáznagykereskedő, a Magyar Földgázkereskedő (MFGK) mérlegében is megjelent, mintegy félszázmilliárdos „árkülönbözet” jogcímén. Ennek felhasználása átlagfogyasztásig 32 százalékos lakossági gázárcsökkentést tenne lehetővé.

A közzétett dolgozat ugyanakkor a gázsumma belső felosztásának figyelemre méltó módosításáról tanúskodik. Eszerint az MFGK-nak mostantól 10,5 százalékkal olcsóbban kell adnia a gázt az egyaránt államivá vált, részben szintén MVM-hátterű, egyszersmind immár az összes hazai háztartást ellátó Főgáz számára. Vagyis az eddig többletprofit-váddal illetett állami gáznagykereskedőnek némi hasznot át kell engednie a lakosság közvetlen ellátását végző állami szolgáltatónak. Mindemellett csökken az MFGK és a Főgáz által a lakossági gázon érvényesíthető árrés is. Furamód külön rendelet kötelezi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt az adatszolgáltatásra az NFM felé. Illetve mostantól a hajdúszoboszlói mellett már a zsanai gáztárolóba is tölthető biztonsági gáz. (Az illetékes Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség tájékoztatása szerint mindettől függetlenül a teljes stratégiai gázmennyiséget az eredetileg e célra kijelölt algyői Szőreg-I jelű mezőben tárolják.)

M. I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!